Zapaženo učešće naših studenata na međunarodnom takmičenju iz investicione arbitraže

Studenti našeg fakulteta boravili su od 12. do 16. marta u Frankfurtu gde su učestvovali na tamičenju iz investicione arbitraže – Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Naš tim je prvi put učestvovao na tom prestižnom međunarodnom takmičenju, koje je jedinstveno po tome što investicione sporove smešta u kontekst stvarnih istorijskih događaja.

Ovogodišnji problem odnosio se na zaplenu trgovačkih brodova od strane Kraljevine Španije blizu obale Severne Amerike, pred kraj XVIII veka. Studenti su dobili devet spornih pitanja koja je trebalo detaljno razmotriti i izložiti pred tročlanim tribunalom, koji je sastavljen od iskusnih arbitara. Između ostalih, razmatrana su pitanja u vezi transparentnosti, finansiranja od strane trećeg lica, pitanja koja se tiču jurisdikcije tribunala, kao i izuzeća arbitara.

Naš tim je učestvovao u grupi A sa timovima iz Novog Zelanda (Auckland University), Kine (Tsinghua University) i Španije (ESADE Business & Law School). I pored dobrog utiska koji je naš tim ostavio u grupnoj fazi takmičenja, nije uspeo da se plasira u finalne runde.

Ovogodišnji tim činili su studenti osnovnih i master studija: Stefan Jugović, Nemanja Ćurčić i Stefan Stanimirović. Tim su nekoliko meseci pripremali studenti doktorskih studija Andrea Nikolić i Nikola Ilić, saradnik u nastavi na našem fakultetu. Studentima su posebnu promoć pružili doc. dr Milena Đorđević i doc. dr Marko Jovanović.

Arhive