Велики успех студената на такмичењу из међународног пореског права

Тим студената Правног факултета Универзитета у Београду освојио је другу награду на Осмом студентском такмичењу из области Међународног пореског права одржаном 13. и 14. априла 2018. године у Москви. Тим су чинили студенти четврте године Амина Кајевић, Сања Комненовић, Владан Живковић и Стефан Јевтовић, а у улози тренера била је студенткиња докторских студија Лидија Живковић. Један од чланова тима нашег Факултета, Владан Живковић, освојио је награду за најбољег говорника у конкуренцији 35 такмичара. Успех наших студената значајан је утолико што је највећи део осталих тимова у саставу имао студенте мастер, а не основних студија.

Такмичење је организовано у оквиру Руске недеље међународног опорезивања, у сарадњи руског огранка Међународне фискалне асоцијације (International Fiscal Association) и Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације (Финансовый университет при Правительстве Российской Федерации), а под покровитељством Федералне пореске управе и Министарства финансија Руске федерације. Значајну улогу одиграла је и консултантска кућа Deloitte CIS. Такмичење се састојало у анализирању и решавању случаја из области међународног пореског права и чине га писмени и усмени део. У првом, писменом делу, од студената се очекује да на основу задатог проблема сачине тужбу – на страни пореског обвезника и одговор на тужбу – на страни пореске администрације. Други, усмени део такмичења састоји се у усменом и интерактивном излагању аргументације пред реномираним стручњацима из области међународног опорезивања, кроз симулацију рочишта за главну расправу, у којој су супротстављене стране порески обвезник и пореска администрација.

Проблеми којима су се бавили учесници овогодишњег такмичења тицали су се примене уговора о избегавању двоструког опорезивања, постојања сталне пословне јединице, проблемом стварног власништва прихода, као и питањем примене доктрине „суштина изнад форме“, са циљем спречавања артифицијелног избегавања статуса сталне пословне јединице кроз фрагментацију пословања.

Учешће, као и постигнути резултати наших студената на овом такмичењу, од великог су значаја, имајући у виду актуелне промене до којих долази у земљама широм света у области међународног опорезивања, а у чије токове Република Србија настоји да се активно укључи. Успех нашег тима не би био могућ без финансијске подршке Правног факултета Универзитета у Београду, који је за чланове тима сносио трошкове превоза и смештаја.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве