Округли сто о Нацрту акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду

У понедељак, 17. децембра 2018. године, у Конференцијској сали Правног факултета одржан је Округли сто на коме је изложен и разматран Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности на Правном факултету Универзитета у Београду. Овај документ је исход рада оствареног у оквиру факултетског Центра за људска права, а уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (OSCE).

Нацртом плана су обухваћене различите активности, од преиспитивања меродавних извора права и предлагања њиховог унапређења зарад постизање родне равноправности студената и запослених, до анализе наставног програма и појединачних силабуса, као и присуства родно одређених стереотипа и предрасуда у систему вредности наставникâ и сарадникâ у педагошким приступима у настави и комуникацији са студентима. Нацртом плана су предвиђене и мере које могу допринети спречавању и делотворнијој заштити од родно засноване дискриминације студената, кандидатâ за избор у звање и за запослење, наставникâ, сарадникâ и демонстраторâ на Правном факултету. Овај корпус питања укључујe и мере везане за старање о развоју кадрова на Правном факултету, као и мере које могу допринети лакшем помирењу професионалних и породичних дужности запослених, односно факултетских и породичних дужности студената, те заштиту запослених и студената од сексуалног узнемиравања.

Правни факултет је расадник будућих носилаца правосудних функција, те је самим тим изузетно значајно из каквих уџбеника, са каквим педагошким приступима и системима вредности и, уопште, у каквим условима будуће судије, тужиоци и адвокати уче. И не само то, он је својеврсна српска национална школа за државну администрацију, дакле, из њега се регрутују и будући државни секретари, министри и други јавни функционери – они који креирају друштвену и политичку климу у којој сви живимо и радимо. Другим речима, није у питању само ствар од унутрашњег значаја за унапређење наставног и научноистраживачког рада на Правном факултету Универзитета у Београду, већ Нацрт акционог плана за постизање родне равноправности има и ширу, општедруштвену улогу. То су препознале бројне колеге са факултетâ и научноистраживачких института из Београда, Новог Сада и Ниша, које су својим присуством пружиле подршку изради овог документа.

Скуп је отворен поздравним речима декана Правног факулета Универзитета у Београду проф. др Зорана Мирковића, ректорке Универзитета у Београду проф. др Иванке Поповић, шефa Одељења за демократизацију Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији Џона Клејтона (John Clаyton), управнице Института правних и друштвених наука и Центра за људска права проф. др Иване Крстић, и потредседнице Владе Републике Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност проф. др Зоране Михајловић. Након тога су проф. др Драгица Вујадиновић, проф. др Танасије Маринковић и проф. др Љубинка Ковачевић представили кључне аспекте Нацрта акционог плана, за чим је уследила дискусија. Своје садржајне коментаре о Нацрту акционог плана изнели су ректорка проф. др Иванка Поповић, потредседница Владе проф. др Зорана Михајловић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за високо образовање доц. др Бојан Тубић, професори Правног факултета Универзитета у Београду др Дејан Поповић и др Владимир Павић, професорка Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Даша Духачек, професорка Филолошког факултета Универзитета у Београду др Јелена Филиповић, професорка Факултета безбедности Универзитета у Београду др Вања Роквић, научна саветница Института друштвених наука др Зорица Мршевић, Тања Игњатовић из Аутономног женског центра, асистент Стефан Душанић и студенти Правног факултета Универзитета у Београду. Модераторка округлог стола била је проф. др Драгица Вујадиновић.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве