Uspeh naših studenata na takmičenju iz međunarodnog stečajnog prava

Nakon kvalifikacija na osnovu kvaliteta pisanih podnesaka, studenti Pravnog fakulteta u Beogradu su učestvovali u završnoj fazi takmičenja iz oblasti međunarodnog stečajnog prava – The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot 2019. Takmičenje su zajednički organizovali Singapore Management University (SMU) School of Law i Queensland University of Technology School of Law, uz podršku INSOL International i International Insolvency Institute, od 29. do 31. marta 2019. godine u Singapuru.

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su sa uspehom nastupali protiv timova University of Vancouver School of Law, University of Leiden Law School i Queensland University of Technology School of Law, nakon čega su se plasirali u narednu fazu takmičenja. U četvrtfinalu su nastupali protiv SMU School of Law. Naši studenti su pokazali zavidan nivo znanja iz oblasti međunarodnog stečajnog prava i dokazali da mogu da konkurišu velikim svetskim univerzitetima u toj oblasti. Prema rečima arbitara, oba tima su bila izjednačena po kvalitetu nastupa ali je ipak data prednost SMU School of Law, čime je tim Pravnog fakulteta rangran kao jedan od osam najboljih u konkurenciji od dvadeset i jednog prijavljenog tima. Pobednik takmičenja je NLI University School of Law iz Indije dok je drugoplasirani bio University of Vancouver School of Law, a treće mesto su delili domaćin takmičenja SMU School of Law i National University of Singapore Law School.

Tim Pravnog fakulteta u Beogradu su činili studenti osnovnih i master akademskih studija: Anđelija Milićević, Aleksandra Čvorović, Andrej Zorić i Pavle Erić. Mentor studentskog tima je bio Nikola Ilić, asistent na Pravnom fakultetu, dok su pripremama rukovodili i svojim savetima pomagali prof. dr Vuk Radović i prof. dr Branko Radulović.

Učešće na međunarodnom takmičenju je moguće zahvaljujući pomoći doc. dr Milene Đorđević koordinatora moot court aktivnosti na fakultetu, kao i uprave Pravnog fakulteta. Takođe, odlazak tima u Singapur ne bi bio moguć bez velike pomoći i podrške donatora: IFC i Projekat za rešavanje problema zaduženja i prestanka poslovanja u regionu Zapadnog Balkana, Deloitte Srbija, Advokatsko ortačko društvo Moravčević Vojnović i partneri, Wolf Theiss Srbija i advokatska kancelarija Kosić.

Arhive