Sporazum o saradnji Pravnog fakulteta i Advokatske komore Beograda

Sa velikim zadovoljstvom ističemo da je 25. oktobra 2019. godine zaključen Sporazum o saradnji Pravnog fakulteta i Advokatske komore Beograda. Ovaj Sporazum zaključen je pred velikim brojem advokata, visokim nosiocima sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, a na „Drugom advokatskom savetovanju“ koje se održavalo na Zlatiboru od 25. do 27. oktobra 2019. godine.

U ime Pravnog fakulteta navedeni Sporazum potpisao je dekan, prof. dr Zoran Mirković, a u ime Advokatske komore Beograda predsednik ove komore, advokat Jugoslav Tintor. U delegaciji Pravnog fakulteta bio je još prof. dr Bojan Milisavljević, prodekan za nastavu, a prisustvovali su i sudije Ustavnog suda Srbije i profesori Pravnog fakulteta prof. dr Milan Škulić i Vladan Petrov, kao i docenti Uroš Novaković, Miloš Zdravković i Sanja Gligić.

Potpisivanje Sporazuma je pozdravljeno od svih prisutnih i istaknuto je da će se na ovaj način bitno unaprediti vršenje advokatske profesije. Sporazum podrazumeva organizovanje studentske prakse u izabranim advokatskim kancelarijama, kako bi se studenti Pravnog fakulteta već tokom studija, upoznali sa osnovnim elementima vršenja advokatske profesije. Na ovaj način obezbediće se i buduća objektivna selekcija najboljeg kadra za obavljanje pripravničkog staža u advokatskim kancelarijama od strane svršenih studenata.

Pored navedenog, predmet Sporazuma je zajedničko organizovanje stručnih radionica, seminara i okruglih stolova. Sporazum predviđa i zajedničko organizovanje pripreme za pravosudni ispit koja je ranije bila organizovana na Pravnom fakultetu, ali sada uz učešće brojnih vodećih stručnjaka iz prakse kao i naših profesora.

Na kraju, Sporazumom je predviđena i aktivnost na uvođenju izbornog predmeta na Pravnom fakultetu pod nazivom „Pravo advokatske profesije“, gde će studenti koji žele moći da izučavaju osnovne pravne propise kojima je uređena advokatska profesija, kao i da se edukuju u smislu advokatske etike, kako bi kasnije mogli da profesionalno vrše advokatsku funkciju. Istaknuto je da je advokatska profesija u svim razvijenim društvima na samom vrhu u smislu ugleda i značaja, te da se vladavina prava unapređuje kroz kvalitetniju advokatsku profesiju.

Studenti Pravnog fakulteta na ovaj način dobiće neophodnu praktičnu dimenziju tokom studija i spremno će moći da se uključe u profesionalne izazove kada uspešno okončaju svoje studije. Na osnovu navedenog Sporazuma o saradnji u bliskoj budućnosti biće donete konkretne odluke i preduzeti dalji koraci u njegovoj implementaciji.

Arhive