Tim Pravnog fakulteta osvojio drugo mesto na regionalnom takmičenju iz prava stranih ulaganja

Studenti našeg fakulteta osvojili su drugo mesto na regionalnom takmičenju iz prava stranih ulaganja u okviru međunarodnog takmičenja Frankfurt Investment Arbitration Moot Court, koje se održavalo u periodu od 19. do 23. novembra 2019. godine u Skoplju. Takmičenje je praćeno zimskom školom na temu Investments and Dispute Resolution Instruments, u kojoj su studenti imali priliku da se upoznaju sa aktuelnim temama iz oblasti investicione arbitraže, kao što su transparentnost, novi razvojni trendovi u konvencijama za zaštitu investitora, personalna jurisdikcija IKSID-a, konstitucija arbitražnih tribunala i odgovornost države. Takmičenje i zimska škola su se održavali na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju, pod organizacijom i sponzorstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). Članovi tima koji su predstavljali Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu su studenti master i osnovnih studija Stefan Jovanović, Aleksandar Kaluđerović, Anja Mihajlović i Sanja Petrović, Tim je pripremao doc. dr Marko Jovanović. Osim beogradskog tima učestovali su i timovi iz Sarajeva, Zenice, Podgorice i Skoplja.

Nakon zimske škole u kojoj su predavanja držali Arne Fuchs iz advokatske kancelarije McDermott Will & Emery i organizator Frankfurt Investment Arbitration Moot Court, Judith Knieper iz Sekretarijata UNCITRAL-a, trener beogradskog tima Marko Jovanović i predstavnici Pravnog fakulteta u Skoplju, pristupilo se takmičenju. Beogradski tim je ukrstio snage sa timom iz Skoplja i Zenice, jednom na strani tužilaca, a drugi put na strani tuženih. I zimska škola i regionalno takmičenje bili su sprovedeni na engleskom jeziku.

Putovanje u Skoplje beogradskog tima bila je samo uvertira za međunarodno takmičenje iz investicione arbitraže koje će biti odžano prve nedelje marta 2020. godine u Frankfurtu. Gorepomenuti članovi tima se, zajedno sa mentorom, već nekoliko meseci spremaju da svoje znanje iz prava stranih ulaganja i arbitraže, kao i verbalne sposobnosti, ukrste sa drugim timovima sa 45 fakulteta iz celog sveta.

Arhive