Održan naučni skup „Živojin M. Perić: Ličnost i delo“

U zajedničkoj organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Srpske akademije nauka i umetnosti 5. i 6. decembra 2019. godine održan je naučni skup „Živojin M. Perić: Ličnost i delo“. Ova konferencija predstavljala je finalni događaj u okviru prošle godine započetog obeležavanja 150-godišnjice od rođenja Živojina Perića (1868-1953), dugogodišnjeg profesora našeg Fakulteta i dopisnog člana SKA (kasnije SANU). Prethodno je već u okviru jubileja izdata Bibliografija Živojina M. Perića sa hronologijom života i rada (autora Dobrila Aranitovića i Jovice Trkulje) i organizovana stalna izložbena postavka „Živojin M. Perić: Život i delo“ u slušaonici III Pravnog fakulteta, koja nosi njegovo ime.

Na otvaranju skupa prisutnima su se obratili predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, dekan Prvnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković, i predsednica Organizacionog odbora, prof. dr Marija Draškić.

Snimak svečanog otvaranja možete pogledati ovde

Rad konferencije se odvijao u pet sesija. Prve dve bile su posvećene doprinosu koji je Živojin Perić ostvario u oblasti građanskog prava: u okviru toga, prva se bavila različitim civilističkim temama, a druga u celosti obligacionim pravom. Treća sesija bila je posvećena teorijskoj misli Živojina Perića, četvrta njegovim radovima o međunarodnom pravu i federalizmu, dok se peta sesija bavila Perićevim životom i interesovanjima manje zastupljenim u njegovom delu. U radu konferencije je učestvovalo preko dvadeset učesnika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, među kojima je bio veliki broj nastavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U publici je bilo mnogo kako stručnjaka, tako i studenata, a skupu je prisustvovalo i dvoje članova porodice Perić.

Govor dekana na zatvaranju skupa možete videti ovde

U okviru skupa održana je i premijera dokumentarnog filma „Živojin Perić: profesor mimo vremena“ režisera Nikole Avramova, snimljenog u produkciji Pravnog fakulteta u okviru obeležavanja godišnjice. Naši nastavnici učestvovali su kao gosti i stručni konsultanti pri izradi filma, a uz njegovu pomoć će i šira javnost moći da se upozna sa likom i delom profesora Perića.Više fotografija možete videti ovde

Arhive