Studijsko putovanje MEI generacije 2018/19

Studenti master studija evropskih integracija (MEI), generacija 2018/2019, imali su priliku da uz dragocenu podršku Deutsche Stiftung für Internationale Rechtliche Zusammenarbeit – IRZ, posete gotovo sve važne evropske institucije i steknu nova znanja i inovativno akademsko i profesionalno iskustvo. Studijsko putovanje je trajalo od 3. decembra do 8. decembra 2019. godine. Grupa je u utorak, 3. decembra, prvo posetila Savet Evrope.

Nakon uvodnog predavanja ECRI-a, održana je prezentacija o Istambulskoj konvenciji i radu Saveta Evrope na sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Studenti su zatim imali priliku da prisustvuju prezentaciji posvećenoj HELP-u: e-learning  platformi u oblasti ljudskih prava koja sadrži vrlo veliki skup resursa vezanih za ECHR. Ovi resursi su dostupni on-line i prevedeni su na nekoliko jezika. Podaci na platformi se stalno ažuriraju, tako da se može kontinuirano pratiti evolucija informacija. Studenti su imali i priliku da postavljaju pitanja u vezi sa funkcionisanjem platforme i dobili su jasne, direktne i sažete odgovore. Pored toga, neki od njih su čak uspeli da naprave sopstveni nalog i na licu mesta vide kako izgleda korišćenje ove platforme. Popodne je grupa posetila Evropski sud za ljudska prava i sastala se sa našim profesorom Brankom Lubardom, koji je trenutno sudija Evropskog suda za ljudska prava i koji je studentima govorio o tome kakav je tok jednog slučaja od trenutka kada uđe u Sud.U sredu, 4. decembra, grupa je posetila Evropski sud za ljudska prava.

 Studenti su prisustvovali raspravi u slučaju Mugemangango v. Belguim (br. 310/15), koji se odnosi na jedan postizborni spor u Belgiji. Naime, g. Mugemangango tvrdi da u postupku ispitivanja žalbe koju je podneo Valonskom parlamentu u cilju osporavanja rezultata izbora nisu poštovani minimalni proceduralni zaštitni mehanizmi protiv samovolje, između ostalog i zato što je Valonski parlament bio jedini organ nadležan za odlučivanje o njegovoj žalbi. Popodne je grupa posetila Evropski parlament. Grupa je obišla zgradu, i uz pomoć brošura i elektronskih vodiča upoznala se sa detaljima o svakom delu zgrade.

U četvrtak, 5. decembra, grupa je posetila Sud pravde Evropske unije.Studenti su prisustvovali raspravi u slučaju broj C-74/19 Transportes Aereos Portugueses (TAP), koji se odnosi na pozivanje avioprevoznika na vanredne okolnosti usled ponašanja nesavesnog putnika. TAP je odbio da isplati nadoknade za kašnjenje leta (propušteni let) smatrajući ponašanje nesavesnog putnika za vanrednu okolnost.Studenti su zatim obišli zgradu suda tokom koje su se upoznali sa arhitekturom i istorijom suda.Sudija Suda pravde EU, Marko Ilešić, istaknuti profesor privrednog prava na ljubljanskom Pravnom fakultetu, održao je predavanje o svom radu u sudu, a zatim učestvovao u zanimljivoj diskusiji sa članovima grupe.U petak, 6. decembra, grupa je posetila Nemački savezni ustavni sud. Nakon obilaska zgrade suda, grupa je pogledala nekoliko kratkih filmova o istoriji i funkcionisanju Suda, a zatim je posetila i biblioteku Suda.

Izuzetan utisak na grupu ostavila je sudija Nemačkog saveznog ustavnog suda Suzana Ber (Susanne Baer). Ona im je objasnila kako se odluke nemačkog ustavnog suda usaglašavaju sa pravom EU, jer je njihov „Sveti Gral“ nemački Ustav. Studenti su takođe saznali da se javne rasprave zakazuju samo vanredno, kada sudijama treba više informacija o činjenicama slučaja. Nakon završetka sastanka sa sudijom Ber, zvanični deo studijskog putovanja je završen.

Arhive