Гостовање амбасадора Руске Федерације, њ.е. Александра Боцан-Харченка

Амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, Александар Боцан-Харченко, био је гост нашег Факултета 29. јануара 2020. године, на позив Студентског клуба Правног факултета. Амбасадор је прво отишао у кратак обилазак Факултета у пратњи наших наставника и чланова Студентског клуба, а нарочиту пажњу је посветио музеју историје Факултета и спомен-плочи руским професорима који су обележили рад Правног факултета између два светска рата, постављеној у нашој библиотеци. После тога је у деканату имао састанак са нашим деканом, проф. др Зораном Мирковићем, продеканима и наставницима Факултета, на којем је било речи о односима Србије и Русије и сарадњи Правног факултета у Београду са руским универзитетима.

После тога је њ.е. Боцан-Харченко одржао предавање у амф. II („Слободан Јовановић“) на тему „Резолуција 1244: две деценије“. Уводну реч на предавању је одржао декан Мирковић, а предавању је присуствовао велики број заинтересованих наставника и студената, али и шире јавности и представника медија.

Амбасадор Боцан-Харченко је истакао да Резолуција 1244 није савршена, али да представља најбоље решење у датим околностима. Као њену најважнију тачку навео је то што она гарантује територијални интегритет и сувереност тада СРЈ, сада Републике Србије. Истакао је да НАТО није победио СРЈ 1999. године, јер победник не иде пред Савет безбедности и не тражи доношење резолуција, већ се радило о тражењу компромиса, пошто је НАТО схватио да не може извршити копнену инвазију на СРЈ. Нагласио је да свет све више постаје мултиполаран и да тај процес нико не може зауставити. 

Све оно што се дешавало од 1999. године на Косову и Метохији, а што је чинио НАТО пакт, Боцан-Харченко је назвао класичним кривичним делима, те је рекао да је толико противправних дела учињено против Србије, да је готово немогуће правно расправљати о теми Косова и Метохије. Говорећи о будућем решавању овог питања, амбасадор је поновио да ће Русија подржати Србију у ономе што она буде договорила са Албанцима у складу са Резолуцијом 1244, али да то мора бити договор две стране, без притисака споља. Подсетио је и да Резолуција 1244 омогућава да се српска војска и полиција врате на Косово и Метохију. После предавања амбасадор је одговарао и на велики број питања публике.

Галерију слика  можете погледати овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве