Gostovanje ambasadora Ruske Federacije, nj.e. Aleksandra Bocan-Harčenka

Ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, bio je gost našeg Fakulteta 29. januara 2020. godine, na poziv Studentskog kluba Pravnog fakulteta. Ambasador je prvo otišao u kratak obilazak Fakulteta u pratnji naših nastavnika i članova Studentskog kluba, a naročitu pažnju je posvetio muzeju istorije Fakulteta i spomen-ploči ruskim profesorima koji su obeležili rad Pravnog fakulteta između dva svetska rata, postavljenoj u našoj biblioteci. Posle toga je u dekanatu imao sastanak sa našim dekanom, prof. dr Zoranom Mirkovićem, prodekanima i nastavnicima Fakulteta, na kojem je bilo reči o odnosima Srbije i Rusije i saradnji Pravnog fakulteta u Beogradu sa ruskim univerzitetima.

Posle toga je nj.e. Bocan-Harčenko održao predavanje u amf. II („Slobodan Jovanović“) na temu „Rezolucija 1244: dve decenije“. Uvodnu reč na predavanju je održao dekan Mirković, a predavanju je prisustvovao veliki broj zainteresovanih nastavnika i studenata, ali i šire javnosti i predstavnika medija.

Ambasador Bocan-Harčenko je istakao da Rezolucija 1244 nije savršena, ali da predstavlja najbolje rešenje u datim okolnostima. Kao njenu najvažniju tačku naveo je to što ona garantuje teritorijalni integritet i suverenost tada SRJ, sada Republike Srbije. Istakao je da NATO nije pobedio SRJ 1999. godine, jer pobednik ne ide pred Savet bezbednosti i ne traži donošenje rezolucija, već se radilo o traženju kompromisa, pošto je NATO shvatio da ne može izvršiti kopnenu invaziju na SRJ. Naglasio je da svet sve više postaje multipolaran i da taj proces niko ne može zaustaviti. 

Sve ono što se dešavalo od 1999. godine na Kosovu i Metohiji, a što je činio NATO pakt, Bocan-Harčenko je nazvao klasičnim krivičnim delima, te je rekao da je toliko protivpravnih dela učinjeno protiv Srbije, da je gotovo nemoguće pravno raspravljati o temi Kosova i Metohije. Govoreći o budućem rešavanju ovog pitanja, ambasador je ponovio da će Rusija podržati Srbiju u onome što ona bude dogovorila sa Albancima u skladu sa Rezolucijom 1244, ali da to mora biti dogovor dve strane, bez pritisaka spolja. Podsetio je i da Rezolucija 1244 omogućava da se srpska vojska i policija vrate na Kosovo i Metohiju. Posle predavanja ambasador je odgovarao i na veliki broj pitanja publike.

Galeriju slika  možete pogledati ovde.

Arhive