Uspeh na takmičenju iz međunarodnog stečajnog prava

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su učestvovali u završnoj fazi  prestižnog takmičenja iz oblasti međunarodnog stečajnog prava – The Ian Fletcher International Insolvency Law Moot. Takmičenje je organizovao Queensland University of Technology uz podršku INSOL International i International Insolvency Institute, od 7. do 9. februara 2020. godine u Londonu.

Nakon slanja pisanih podnesaka i uspešnih kvalifikacija za učešće u završnoj fazi takmičenja, studenti Pravnog fakulteta su u Londonu sa uspehom nastupali protiv timova Radboud University School of Law, Queensland University of Technology School of Law i Odisha National Law University iz Indije. Nakon susreta sa Jindal Global Law School iz Indije, tim Pravnog fakulteta je na osnovu ukupnog broja bodova zauzeo peto mesto od dvadeset i osam timova koji su učestvovali na takmičenju.

Pobednik takmičenja za 2020. godinu je Singapore Management University School of Law dok je drugoplasirani bio Jindal Global Law School iz Indije, a treće i četvrto mesto su zauzeli University College London i Odisha National Law University. Pored osvojenog petog mesta u ukupnom plasmanu, tim Pravnog fakulteta u Beogradu je dobio i posebnu nagradu za požrtvovanost i fer pristup tokom takmičenja – Spirit of the Moot Award.

Tim Pravnog fakulteta u Beogradu su činili studenti osnovnih i master akademskih studija: Ksenija Džipković, Ines Janićijević, Vera Kojić i David Spaić. Mentor studentskog tima je bio asis. Nikola Ilić, dok su pripremama rukovodili i svojim savetima pomagali prof. dr Vuk Radović i prof. dr Branko Radulović.Učešće na takmičenju je bilo moguće zahvaljujući pomoći doc. dr Milene Đorđević koordinatora moot court aktivnosti na fakultetu, kao i uprave Pravnog fakulteta. Takođe, odlazak tima u London ne bi bio moguć bez velike pomoći i podrške donatora – Međunarodne finansijske korporacije (IFC Serbia) i Svetske banke (WB Serbia) u okviru Projekta za rešavanje problema zaduživanja i prestanka poslovanja u regionu Zapadnog Balkana i projekta Multidonatorski fond za podršku sektoru pravde u Srbiji.

Arhive