Велики успех наших студената

Почетком маја обрадовала нас је вест Центра за правне вештине да се тим студената нашег Факултета, на основу квалитета писаних поднесака,  пласирао међу четири најбоља тима на међународном такмичењу Legal Challenge из области права видео игaра чиме су обезбедили пласман у усмене полуфиналне рунде такмичења које ће се одржати у оквиру Games Industry Law Summit 2020  који се новембра 2020. године одржава у Литванији.

Legal Challenge је такмичење студената права које се већ шест година за редом организује у оквиру Games Industry Law Summit -а у Литванији и које окупља неколико стотина правника и студената права из преко 30 земаља који се професионално баве овом новом облашћу права. Број учесника на правном конгресу, као и студената такмичара, расте из године у годину, као што расте и интересовање правника за ову област. Реч је, наиме, о новој правној области, која се, као и технологија и ИТ достигнућа на којима је заснована, свакодневно развија и мења, те је за њено пуно разумевање потребна не само технолошка писменост већ и велика креативност у прилагођавању постећих правних института захтевима ове модерне индустрије.

О компликованости захтева који се поставља пред правнике који се баве правом видео играра, сведоче и правна питања која су студенти на овогодишњем такмичењу обрађивали у својим писаним поднесцима. Наиме, овогодишњи случај се бавио питањем исплата тантијема за коришћење права интелектуалне својине на софтверском коду који користи видео игре, као и питањем коме припадају интелектуална права на изворном коду софтвера вештачке интелигенције који омогућава видео игри да се прилагођава преференцијама корисника видео игре на основу препознавања ранијих поступака.

Тим Правног факултета чине три студента међународно пословно правног подмодула академских мастер студија: Катарина Прица (демонстратор из МПП), Јелисавета Бољановић и Љубиша Вулић. Они ће у полуфиналу такмичења у Литванији за противнике имати тим Универзитета у Варшави, и покушаће да снагом својих аргумената обезбеде пласман у финале у којем ће их чекати победник ’Британског полуфинала’ у коме се састају тимови правних факултета King’s College  London и Queen Mary University of London. Одлуку о пласману у финале и коначном победнику такмичења донеће неки од најистакнутијих практичари у овој растућој грани права из Јужне Кореје, САД, Русије, Немачке, Велике Британије, Кипра и Пољске.

Поред покушаја да обезбеде пласман у финале овог такмичења и да се са наградом за усмени наступ врате у Београд, наши студенти су још увек ’у игри’ и за награде за најбоље писане поднсеске на овом такмичењу, с обзиром да их је управо њихов квалитет кандидовао за предстојеће полуфиналне рунде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве