Успех наших студената на арбитражном такмичењу из спортског права

Тим Правног факултета Универзитета у Београду изборио је пласман у полуфинале регионалног такмичења из арбитражног решавања спорова из области спортског права на енглеском језику под називом Sports Law Arbitration Moot (SLAM) у коорганизацији Института за спортско право – Sport Lex и Правног факултета Универзитета у Љубљани.

Такмичење SLAM представља симулацију арбитражног решавања спора између два фудбалска клуба (из Италије и Србије) који је узрокован нередима током трајања фудбалске утакмице у Италији.  Задатак студената био је да се најпре ставе у улогу адвоката клуба домаћина утакмице и да по обављеној анализи достављене документације сачине писане поднеске клуба. Након тога, од студената се очекивало да се ставе у улогу дисциплинског тела УЕФА и сачине одлуку у овом спору. Овогодишњи задатак се тицао питања одговорности домаћина, тј. организатора утакмице за понашање гостујућих и домаћих навијача који се одвијају пре и током утакмице, као и питање ограничења продаје карата гостујућим навијачима и раздвања истих на самом стадиону. Такође, од студената се очекивало да пруже аргументацију за питање у којим случајевима је дозвољен улазак на терен пре, током и након саме фудбалске утакмице.

По представљању сачињених докумената и давању одговора на питања, у полуфинале такмичења су се као најбољи тимови квалификовали студенти правних факултета Универзитета у Љубљани, Марибору, Месини и Београду. Усмена фаза такмичења, због тренутних околности, одложена је за јесен 2020. године.

Правни факултет у Универзитета Београду су представљали: Никола Ручнов, Ања Милошевић и Данило Шилобад (студенти четврте године студија) под менторством проф. др. Ненада Тешића уз подршку проф. др Милене Ђорђевић, којима су у припремама студената несебично помагали Стефан Петровић (докторанд) и Љубиша Вулић (студент мастер студија), прошлогодишњи учесници Вис Моот такмичења.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве