Uspeh naših studenata na arbitražnom takmičenju iz sportskog prava

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu izborio je plasman u polufinale regionalnog takmičenja iz arbitražnog rešavanja sporova iz oblasti sportskog prava na engleskom jeziku pod nazivom Sports Law Arbitration Moot (SLAM) u koorganizaciji Instituta za sportsko pravo – Sport Lex i Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Takmičenje SLAM predstavlja simulaciju arbitražnog rešavanja spora između dva fudbalska kluba (iz Italije i Srbije) koji je uzrokovan neredima tokom trajanja fudbalske utakmice u Italiji.  Zadatak studenata bio je da se najpre stave u ulogu advokata kluba domaćina utakmice i da po obavljenoj analizi dostavljene dokumentacije sačine pisane podneske kluba. Nakon toga, od studenata se očekivalo da se stave u ulogu disciplinskog tela UEFA i sačine odluku u ovom sporu. Ovogodišnji zadatak se ticao pitanja odgovornosti domaćina, tj. organizatora utakmice za ponašanje gostujućih i domaćih navijača koji se odvijaju pre i tokom utakmice, kao i pitanje ograničenja prodaje karata gostujućim navijačima i razdvanja istih na samom stadionu. Takođe, od studenata se očekivalo da pruže argumentaciju za pitanje u kojim slučajevima je dozvoljen ulazak na teren pre, tokom i nakon same fudbalske utakmice.

Po predstavljanju sačinjenih dokumenata i davanju odgovora na pitanja, u polufinale takmičenja su se kao najbolji timovi kvalifikovali studenti pravnih fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Mariboru, Mesini i Beogradu. Usmena faza takmičenja, zbog trenutnih okolnosti, odložena je za jesen 2020. godine.

Pravni fakultet u Univerziteta Beogradu su predstavljali: Nikola Ručnov, Anja Milošević i Danilo Šilobad (studenti četvrte godine studija) pod mentorstvom prof. dr. Nenada Tešića uz podršku prof. dr Milene Đorđević, kojima su u pripremama studenata nesebično pomagali Stefan Petrović (doktorand) i Ljubiša Vulić (student master studija), prošlogodišnji učesnici Vis Moot takmičenja.

Arhive