Održana konferencija „Intelektualna svojina i internet 2020“

U petak, 4. septembra 2020. godine održana je konferencija „Intelektualna svojina i internet“. Ova konferencija održana je po peti put u suorganizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Zbog epidemije bolesti izazvane virusom COVID-19, konferencija je održana u onlajn formatu. Pozdravne govore održali su prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, g. Ivan Minić, zamenik predsednika Upravnog odbora RNIDS, i prof. dr Dušan V. Popović, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

Uvodno izlaganje na konferenciji imala je sudija Opšteg suda Evropske unije prof. dr Kristina Kovalik-Banjčik (Krystyna Kowalik-Bańczyk), koja je analizirala praksu ovog suda u predmetima koji se tiču korišćenja žigom zaštićenih oznaka na internetu. Prof. Kovalik-Banjčik je izabrana za sudiju Opšteg suda EU 2016. godine, nakon uspešne karijere naučnog istraživača i univerzitetskog profesora u Poljskoj. Školovala se u Gdanjsku, Tuluzu i Brižu, a specijalizovana je za pravo konkurencije i pravo intelektualne svojine.

Dve sekcije bile su posvećene autorskom pravu i u njima su učestvovali prof. dr Slobodan Marković, prof. dr Dušan V. Popović, asist. Novak Vujičić i asist. Maša Mišković sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pored njih, u ovim dvema sekcijama učešće su uzeli i prof. dr Sanja Radovanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, doc. dr Svjetlana Ivanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dr Andrea Radonjanin iz advokatske kancelarije „Moravčević, Vojnović i partneri“.

Konferencija je okončana sekcijom posvećenom nazivima internet domena, u kojoj su govorili prof. dr Aleksandar Krikiner (Alexandre Cruquenaire) sa Univerziteta u Namiru (Belgija), prof. dr Marko Jovanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i g. Dejan Đukić, direktor za pravne poslove u Fondaciji RNIDS. Radovi izloženi na ovoj konferenciji objavljeni su u zborniku „Intelektualna svojina i internet (2020)“ (ur. D. Popović), u izdanju Centra za izdavaštvo Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Arhive