Održana Konferencija studenata Pravnog fakulteta „Pravnijada“

Jedanaestog i dvanaestog maja 2021. godine, u organizaciji Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta i uz podršku Uprave fakulteta, održana je onlajn konferencija studenata Pravnog fakulteta „Pravnijada“. Nakon svečanog otvaranja konferencije, na kojem su govorili prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Branko Ružić, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Uroš Mijatović i student prodekan Pravnog fakulteta Aleksa Škundrić prešlo se na radni deo konferencije, koji je bio organizovan po osam sekcija. 

Prvog dana, najpre se radilo na Krivičnopravnoj sekciji, pod rukovodstvom prof. dr Milana Škulića i uz svesrdnu pomoć ass. Ivane Miljuš i sa opštom temom Krivična dela protiv polne slobode. Na toj sekciji bili je čak osam radova: 1. Krivična dela protiv polne slobode, koautorski rad studenata druge godine Ane Živković i Vuka Radivojevića; 2. Psihološki profil učinioca krivičnog dela silovanja, rad Nikole Veljovića, studenta druge godine; 3. Pojam krivičnog dela nedozvoljenih polnih radnji u srpskom krivičnom zakonodavstvu, koji je napisao Nikola Gašparić, student druge godine; 4. Krivično delo proganjanja: odnos sa krivičnim delima protiv polne slobode, rad Aleksandara Čolovića, studenta druge godine; 5. Krivičnoprocesni položaj maloletnih lica oštećenih krivičnim delima protiv polne slobode, koji je napisala Jovana Pavićević, student master studija; 6. Seksualni delikti u oružanim sukobima, rad Alekse Škundrića, studenta master studija. Naredna sekcija bila je Privrednopravna, pod rukovodstvom ass. dr Maše Mišković, na opštu temu Pandemija koronavirusa i ugovorno pravo. Na ovoj sekciji su prezentovana dva rada: 1. Uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje privrednih subjekata, koji je napisao Matija Burić, student master studija; 2. Pandemija koronavirusa: viša sila, koji je napisao Miloš Kilomović, student treće godine. Nakon pauze, prešlo se na rad Međunarodnopravne sekcije I pod rukovodstvom prof. dr Bojana Milisavljevića i sa opštom temom Ograničenja i zabrane nuklearnog oružja u međunarodnom pravu. U sklopu ove sekcije bila su izložena četiri rada: 1. Zabrana upotrebe nuklearnog oružja sa aspekta principa međunarodnog humanitarnog prava, napisan od strane Marije Živić, studenta treće godine; 2. Analiza savetodavnog mišljenja o zabrani nuklearnog oružja Međunarodnog suda pravde, koji je napisala Marija Filipović, student treće godine; 3. Analiza rezolucija Generalne skupštine UN koje se odnose na nuklearno oružje, rad Milice Mihaljice, studenta treće godine; 4. Analiza Ugovora o zabrani upotrebe nuklearnog oružja, koji je napisala Lana Božić, student treće godine. Na kraju prvog radnog dana bila je Međunarodnopravna sekcija II pod rukovodstvom prof. dr Aleksandra Gajića i sa opštom temom Savremeni izazovi međunarodnog prava. Na ovoj sekciji svoj rad na temu Načelo nemešanja u unutrašnje stvari država je izložio Jovan Čoloveić, student druge godine.

Drugi radni dan otpočeo je sa Građanskopravnom sekcijom, čiji je rukovodilac bio prof. dr Miloš Živković i to sa opštom temom Savremeni izazovi i građansko pravo. Na ovoj sekciji izlagao je Marko Došlić, student druge godine, koji je napisao rad na temu Načelo pouzdanja u katastar nepokretnosti. Usledila je Porodičnopravna sekcija pod rukovodstvom prof. dr Uroša Novakovića i sa opštom temom Rodna ravnopravnost i porodično pravo, uz prezentaciju dva rada: 1. Predlog nacrta Zakona o istopolnim zajednicama, koji je napisala Jovana Banović, student druge godine; 2. Rodna ravnopravnost i usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, koji je napisala Jelena Bakoč, student master studija. Zatim se prešlo na rad na Upravnopravnoj sekciji kojom je rukovodila ass. Bojana Todorović i čija je opšta tema bila Izazovi upravnog prava u doba pandemije. Na ovoj sekciji svoj rad pod nazivom (Ne)opravdano ograničenje ljudskih prava u doba pandemije: slučaj Republike izložila je Aleksandra Mandarić, student četvrte godine. Poslednja sekcija na kojoj se na ovogodišnjoj sekciji radilo bila je Ustavnopravna sekcija pod rukovodstvom prof. dr Vladana Petrova, na opštu temu Tri decenije političkog plutalizma u Republici Srbiji: stari/novi izazovi?. U okviru ustavnopravne sekcije bila su izložena tri rada: 1. Izborni sistem i izbori u Republici Srbiji 1990. godine, koji je napisao Ognjen Bojanić, student druge godine; 2. Sistem podele vlasti u Ustavu Republike Srbije iz 1990. godine, rad Nemanje Šujdovića, studenta druge godine; 3. Šarl Monteskje „O duhu zakona“ kroz perspektivu studenta prve godine, koji je napisala Nevena Paštar, student prve godine.

Dakle, i pored pandemije koronavirusa koja nas je sve primorala da živote iz korena promenimo, studenti Pravnog fakulteta su našli način da i ove godine održe svoju tradicionalnu konferenciju. Međutim, ovogodišnja konferencija nije izuzetna samo zbog toga što je održana u izuzetnim okolnostima i što je, sledstveno tome, podvig sama po sebi, već je izuzetna i kako po broju radova koji su za nju napisani (22), tako i po zavidnom kvalitetu samih tih radova. Takođe, ona je izuzetna i po tome što je, u odnosu na prethodne konferencije imala prošireno polje rada, odnosno dve potpuno nove sekcije: upravnopravnu i građanskopravnu. Naposletku, ona je izuzetna i po tome što će prvi put u istoriji izaći zbornik sa najboljim radovima koji su na njoj bili izloženi, čime će ona biti zaokružena kao jedna naučna konferencija u pravom smislu te reči.

Studentski parlament se još jednom zahvaljuje svima koji su omogućili da se ove godine konferencija održi, a pre svega Upravi Pravnog fakulteta i administrativno-tehničkom osoblju fakulteta na nesebičnoj podršci u pripremi i u samom održavanju skupa. Nadamo se da će se naredne godine steći uslovi da konferenciju održimo na Zlatiboru, kao što je i tradicija.

Snimak cele konferencije nalazi se na jutjubu, na sledećem linku: https://www.youtube.com/playlist?list=PLItU9nuKV9nppa4zH49x9yRcsAlVUdcZj

Arhive