Učešće naših studenata na Nacionalnom takmičenju u simulaciji suđenja 2021. godine

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu učestvovao je na II Državnom takmičenju u simulaciji krivičnog postupka, održanom od 14 – 17. maja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, obezbedio plasman u polufinale takmičenja, u kojem je poražen od ekipe pripravnika Osnovnog suda u Nišu. Osnovni cilj takmičenja bio je podizanje kapaciteta studenata pravnih fakulteta za ovladavanje praktičnih veština za primenu Zakonika o krivičnom postupku.

Studenti su bili podeljeni u dve ekipe – ekipa optužbe i ekipa odbrane koje su se nadmetale sa ekipama drugih timova (ekipa odbrane i ekipa optužbe). U sastavu ekipe optužbe bila su dva studenata koja su imala procesnu ulogu zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Nišu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (Jelena Branković i Milica Stojanović), jedan student sa ulogom svedoka (Strahinja Sarić) i jedan student sa ulogom sudskog veštaka (Petar Bolić). U sastavu ekipe odbrane dva studenta su imala procesne uloge branilaca (Igor Tomaš, Jelica Ćorsović), jedan student ulogu okrivljene (Milica Šćepanović) i jedan student ulogu svedoka odbrane (Kristina Jevtić). Akademski trener tima je bila Ivana Miljuš, asistentkinja na predmetu Krivično procesno pravo. Studenti i akademski trener dobili su sertifikate o učešću, a Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu posebnu Zahvalnicu o učešću.

Simulacija suđenja sprovedena je u potpunosti prema pravilima Zakonika o krivičnom postupku koja uređuju glavni pretres (čitanje optužnog akta, uvodna izlaganja, iznošenje odbrane, saslušanje okrivljenog, osnovno i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka, završne reči). Trajanje svih radnji optužbe i odbrane imalo je vremenski limit. Posebno je bilo naglašeno razvijanje veštine unakrsnog ispitivanja. Predmet glavnog pretresa bila su krivična dela u nadležnosti Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije. Sudile su sudije osnovnih, viših sudova, sudija apelacionog suda, zamenici javnih tužilaca osnovnih javnih tužilaštava, zamenik javnog tužioca posebnog odeljenja višeg suda za suzbijanje korupcije i advokati. Nakon završenih glavnih pretresa sudije su studentima postavljale teorijskopravna pitanja, pitanja koja su se odnosila na poznavanje pravnih pravila i praktičan rad organa postupka. Prema Pravilniku takmičanja, ocenjivala se pravna argumentacija (poznavanje materijalnog i procesnog prava), veština postavljanja pitanja (preciznost, relevantnost, činjenična utemeljenost) i performans (retorika, pravna etika i odgovori na pitanja sudija).

Takmičenje je za studente i akademske trenere bilo veoma interesantno iskustvo. Doprinelo je razvijanju teorijskih i praktičnih znanja i veština, pravne etike, timskog duha, upoznavanju studenta pravnih fakulteta i dragocenih kontakata studenata sa istaknutim pravnicima u praksi. Rad na pripremama studenata obuhvatao je provere teorijskih znanja iz oblasti krivičnog i krivičnog procesnog prava, razvijanje veština pisanja optužnih akata, te simulaciju preduzimanja procesnih radnji učesnika u postupku sa različitim procesnim ulogama. Redovno sam pratila rad studenta. Studenti su uspešno ispunjavali radne zadatke, pokazali pravnoteorijsko znanje, veštine za kvalitetnu primenu pravnih znanja u rešavanju praktičnih radnih zadataka, veštine pisanja optužnih akata, visok stepen odgovornosti, uzornu pismenost, marljivost, umešnost. Pripreme su obuhvatale i prisustvo studenata suđenjima, odlazak u Više javno tužilaštvo u Beogradu –  posebno odeljenje za suzbijanje korupcije i praktične obuke u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Tokom priprema studenata za takmičenje i na takmičenju cilj je bio razvoj analitičkog i stvaralačkog rasuđivanja, ocene činjenica i davanje predloga za rešenje praktičnih problema. Razvijana je zdrava pravna logika i razumno rasuđivanje. U radu na takmičenju su studenti takođe razvijali stvaralačku sposobnost, preduzimljivost, stručnost, preciznost, savesnost i istrajnost, smisao za kolegijalnu saradnju i kulturu ophođenja, moralne i karakterne kvalitete, komunikativnost i izražene radne navike.

Arhive