Одржан „Интернет дијалог 2021“

Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) организовали су 3. јуна 2021. године онлајн конференцију „Интернет дијалог“. Ове године, „Интернет дијалог“ се одржао по други пут и био је посвећен темама из области права конкуренције и пореског права. Конференцију су отворили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, г. Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС, и проф. др Душан В. Поповић, председник Организационог одбора. Сви су истакли веома успешну сарадњу Правног факултета и Фондације РНИДС, која се, између осталог, састоји у заједничкој организацији конференција „Интелектуална својина и интернет“ (парним годинама) и конференција „Интернет дијалог“ (непарним годинама).

Уводничар овогодишњег „Интернет дијалога“ био је др Марко Бота (Marco Botta), професор Европског универзитетског института из Фиренце и Правног факултета Универзитета у Бечу, као и научни сарадник Макс Планк Института за иновацију и конкуренцију из Минхена. Професор М. Бота говорио је о спровођењу прописа о заштити конкуренције и секторских прописа у односу на водеће дигиталне платформе (Гугл, Фејсбук, Твитер и др). У своме излагању насловљеном „Competition v. sector-regulation of online platforms: recent developments in the European Union“, професор Бота је посебну пажњу посветио Предлогу уредбе ЕУ о дигиталним тржиштима, који је Европска комисија утврдила у децембру 2020. године. Са професором Ботом разговарао је проф. др Душан Поповић.

Друга секција „Интернет дијалога“ била је посвећена пореском праву. Секцијом насловљеном „Порескоправни аспекти пословања на интернету“ председавала је проф. др Гордана Илић Попов. Радове су изложили проф. др Светислав В. Костић („Дигитална стална пословна јединица и њено увођење у српско пореско право“), асист. Лидија Живковић („Порез на дигиталне услуге у ЕУ“), докторанд Ива Иванов („Проблем двоструког опорезивања као последица предложеног права тржишних јурисдикција на опорезивање дела резидуалне добити дигиталних МНЕ група“) и докторанд Драган Босанкић („Опорезивање дигиталне имовине“).

Конференција је преношена на „Јутјубу“, а снимак је доступан на овом линку: https://www.youtube.com/watch?v=lNwpb2DWrN0

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве