Održan „Internet dijalog 2021“

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) organizovali su 3. juna 2021. godine onlajn konferenciju „Internet dijalog“. Ove godine, „Internet dijalog“ se održao po drugi put i bio je posvećen temama iz oblasti prava konkurencije i poreskog prava. Konferenciju su otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, g. Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS, i prof. dr Dušan V. Popović, predsednik Organizacionog odbora. Svi su istakli veoma uspešnu saradnju Pravnog fakulteta i Fondacije RNIDS, koja se, između ostalog, sastoji u zajedničkoj organizaciji konferencija „Intelektualna svojina i internet“ (parnim godinama) i konferencija „Internet dijalog“ (neparnim godinama).

Uvodničar ovogodišnjeg „Internet dijaloga“ bio je dr Marko Bota (Marco Botta), profesor Evropskog univerzitetskog instituta iz Firence i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beču, kao i naučni saradnik Maks Plank Instituta za inovaciju i konkurenciju iz Minhena. Profesor M. Bota govorio je o sprovođenju propisa o zaštiti konkurencije i sektorskih propisa u odnosu na vodeće digitalne platforme (Gugl, Fejsbuk, Tviter i dr). U svome izlaganju naslovljenom „Competition v. sector-regulation of online platforms: recent developments in the European Union“, profesor Bota je posebnu pažnju posvetio Predlogu uredbe EU o digitalnim tržištima, koji je Evropska komisija utvrdila u decembru 2020. godine. Sa profesorom Botom razgovarao je prof. dr Dušan Popović.

Druga sekcija „Internet dijaloga“ bila je posvećena poreskom pravu. Sekcijom naslovljenom „Poreskopravni aspekti poslovanja na internetu“ predsedavala je prof. dr Gordana Ilić Popov. Radove su izložili prof. dr Svetislav V. Kostić („Digitalna stalna poslovna jedinica i njeno uvođenje u srpsko poresko pravo“), asist. Lidija Živković („Porez na digitalne usluge u EU“), doktorand Iva Ivanov („Problem dvostrukog oporezivanja kao posledica predloženog prava tržišnih jurisdikcija na oporezivanje dela rezidualne dobiti digitalnih MNE grupa“) i doktorand Dragan Bosankić („Oporezivanje digitalne imovine“).

Konferencija je prenošena na „Jutjubu“, a snimak je dostupan na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=lNwpb2DWrN0

Arhive