Uručene nagrade sa takmičenja „Osudi diskriminaciju“

Timovi Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojili su prvo i treće mesto na tradicionalnom takmičenju u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije „Osudi diskriminaciju“, koje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti organizuje po sedmi put, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Svečanost povodom proglašenja pobednika održana je 16. juna 2021. godine, u prostorijama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Tom prilikom, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uručila je diplome, pehare i nagrade studentima i studentkinjama koji su tokom takmičenja razmatrali delikatno pravno pitanje širenja govora mržnje protiv pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine i starijih osoba. Istraživački problem je bio posebno izazovan zbog činjenice da se predmet ticao slučaja diskriminacije koji se ostvaruje radnjom društvene mreže koja nije upisana u Registar medija.

Stručni žiri je za pobednike takmičenja proglasio studentkinje master studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dunju Simić, Milicu Milanović i Ivanu Vasić. Studentkinje je za takmičenje pripremala prof. dr Ljubinka Kovačević, dok su im dragocenu pomoć u pripremama prižili prof. dr Igor Vuković i prof. dr Ivana Krstić.

Drugoplasirani tim činili su studenti i studentkinje Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, dok je treće mesto zauzeo takođe tim sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su činili Milan Minić, Milica Lukić i Boris Moljević, dok im je mentorka bila asistent Una Divac.

Čestitajući nagrađenima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da je raduje što budući pravnici i pravnice nalaze inspiraciju da se svake godine uključe u ovo takmičenje, čime pokazuju spremnost da rade na unapređenju znanja u domenu antidiskriminacionog prava i razvoju kulture ljudskih prava. Ovo tim pre što je cilj takmičenja da doprinese kako razvoju pravnog obrazovanja u ovoj oblasti, tako i unapređenju ravnopravnosti u Republici Srbiji

Arhive