Конференција „Идентитетски преображај Србије“ за 2020. годину

На Правном факултету Универзитета у Београду је 23. и 24. септембра 2021. године одржана конференција на тему „Идентитетски преображај Србије“ за 2020. годину, којом је заокружен истоимени дугогодишњи стратешки научноистраживачки пројекат. Носилац организационих активности пројекта био је Институт за правне и друштвене науке Правног факултета Универзитета у Београду.

Узевши у обзир епидемиолошку ситуацију, конференција је одржана у хибридном формату. Истраживачима на пројекту омогућено је изаберу да ли ће своје излагање имати уживо – у конференцијској сали Правног факултета, или онлајн – путем Webex платформе. Ово је уједно први пут да је једна од конференција чији је организатор Институт за правне и друштвене науке одржана на овај начин.

Конференцију су отворили декан Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Зоран Мирковић, продекан за научни и стручни рад, проф. др Марко Ђурђевић и управница Института за правне и друштвене науке, проф. др Ивана Крстић. Излагања су организована у дванаест панела. Првог дана конференције, у оквиру панела Држава, право, религија; Поуке из антике; Владавина (не)права; Људска права; Европа и европске вредности; Устав(ност) представљено је 20 радова (18 учесника и 2 резимеа рада), док су другог дана изложени радови 21 аутора (19 учесника и 2 резимеа) распоређених по целинама Грађанско право; Уговори; Шведски панел; Право и привреда; Кривично право; Процесна питања. Ова конференција је окупила велики број радова из различитих области права и омогућила да и јавност буде упозната са текстовима који су написани и већ објављени у разним научним часописима и зборницима.

Панеле је водило шест наставника, махом чланова Већа Института за правне и друштвене науке, који су сумирали излагања и подстицали дискусију међу учесницима конференције.

Сумирајући утиске ове дводневне конференције, управница Института проф. др Ивана Крстић, захвалила се свим наставницима, сарадницима и докторандима који су учествовали и исказала задовољство што су у оквиру факултетског пројекта обрађене веома занимљиве и актуелне теме.

Годишња факултетска конференција је несумњиво изнедрила бројне закључке који могу послужити домаћој и страној стручној јавности, али и државним органима и институцијама при анализи и примени прописа. Још једном су наставници и сарадници Правног факултета Универзитета у Београду, обрађујући теме са историјског, теоријског, социолошког апспекта, показали како знање и стручност могу отворити нове видике и помоћи нашем правном поретку на путу ка његовом преображају.

Галерију слика са конференције можете погледати овде.

Зборнику радова „Идентитетски преображај Србије“ за 2020. годину, у којем су објављени неки од радова изложених на конференцији, можете приступити овде.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве