Konferencija „Identitetski preobražaj Srbije“ za 2020. godinu

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 23. i 24. septembra 2021. godine održana konferencija na temu „Identitetski preobražaj Srbije“ za 2020. godinu, kojom je zaokružen istoimeni dugogodišnji strateški naučnoistraživački projekat. Nosilac organizacionih aktivnosti projekta bio je Institut za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Uzevši u obzir epidemiološku situaciju, konferencija je održana u hibridnom formatu. Istraživačima na projektu omogućeno je izaberu da li će svoje izlaganje imati uživo – u konferencijskoj sali Pravnog fakulteta, ili onlajn – putem Webex platforme. Ovo je ujedno prvi put da je jedna od konferencija čiji je organizator Institut za pravne i društvene nauke održana na ovaj način.

Konferenciju su otvorili dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Mirković, prodekan za naučni i stručni rad, prof. dr Marko Đurđević i upravnica Instituta za pravne i društvene nauke, prof. dr Ivana Krstić. Izlaganja su organizovana u dvanaest panela. Prvog dana konferencije, u okviru panela Država, pravo, religija; Pouke iz antike; Vladavina (ne)prava; Ljudska prava; Evropa i evropske vrednosti; Ustav(nost) predstavljeno je 20 radova (18 učesnika i 2 rezimea rada), dok su drugog dana izloženi radovi 21 autora (19 učesnika i 2 rezimea) raspoređenih po celinama Građansko pravo; Ugovori; Švedski panel; Pravo i privreda; Krivično pravo; Procesna pitanja. Ova konferencija je okupila veliki broj radova iz različitih oblasti prava i omogućila da i javnost bude upoznata sa tekstovima koji su napisani i već objavljeni u raznim naučnim časopisima i zbornicima.

Panele je vodilo šest nastavnika, mahom članova Veća Instituta za pravne i društvene nauke, koji su sumirali izlaganja i podsticali diskusiju među učesnicima konferencije.

Sumirajući utiske ove dvodnevne konferencije, upravnica Instituta prof. dr Ivana Krstić, zahvalila se svim nastavnicima, saradnicima i doktorandima koji su učestvovali i iskazala zadovoljstvo što su u okviru fakultetskog projekta obrađene veoma zanimljive i aktuelne teme.

Godišnja fakultetska konferencija je nesumnjivo iznedrila brojne zaključke koji mogu poslužiti domaćoj i stranoj stručnoj javnosti, ali i državnim organima i institucijama pri analizi i primeni propisa. Još jednom su nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, obrađujući teme sa istorijskog, teorijskog, sociološkog apspekta, pokazali kako znanje i stručnost mogu otvoriti nove vidike i pomoći našem pravnom poretku na putu ka njegovom preobražaju.

Galeriju slika sa konferencije možete pogledati ovde.

Zborniku radova „Identitetski preobražaj Srbije“ za 2020. godinu, u kojem su objavljeni neki od radova izloženih na konferenciji, možete pristupiti ovde.

Arhive