Forvm Romanvm: одржана симулација „Trial of Alcibiades (in absentia)“ под вођством проф. Виктора Кастеланија

У петак, 10. децембра 2021. године, Forvm Romanvm се претворио у атинску судницу са задатком да одлучи о судбини чувеног Алкибијада, амбициозног атинског генерала и интелигентног политичара. Година је 415. пре н.е., Пелопонески рат је и даље у јеку, а Атина је управо претрпела пораз у Сицилијанској експедицији након чега је њен непријатељ, Спарта, добила премоћ у рату.  Пре самог похода на Сицилију, тј. њен најважнији град Сиракузу, група непознатих мушкараца је у току ноћи оскрнавила све статуе бога Хермеса у Атини и унела велики немир у полис. Алкибијадови политички противници су искористили прилику и против њега су поднели озбиљне оптужбе док је још био ван Атине, те су послали посебан брод по њега на Сицилију са задатком да га врати назад у полис на суђење. На терет су му ставили богохуљење (скрнављење статуа Хермеса, као и исмевање и откривање тајних ритуала култа Елеусинских мистерија), издају и подривање демократије (саботирање Сицилијанске експедиције одајом атинске стратегије Сиракузи – граду који је Атина опседала, као и сарадња са Спартом и шпијунирање у њену корист). Све су то била тешка кривична дела за која се изрицала смртна казна. Алкибијад је, предосетивши шта му се спрема, одбио да се укрца на атински брод и побегао у Спарту са којом је одувек имао добре односе и која му је пружила уточиште. Гневни Атињани су ипак решили да му суде, тако да је суђење одржано у Алкибијадовом одсуству.

Цео поступак одвијао се под контролом и будним оком магистрата, Димитрија Парезановића, који је имао тежак задатак да обузда страсти у судници и доведе пороту и странке у ред. На страни тужилаца наступале су Нађа Зарић, Николина Јањић, Милица Шарановић и Соња Симоновић, а на страни бранилаца Андрија Јаковљевић, Милош Боћанин, Сергеј Цвркушић и Урош Шујдовић. На крају је из редова хелиеје реч затражио Сократ, којег је глумила Исидора Смоловић, и који је још једном апеловао на пороту да буду милостиви и дозволе Алкибијаду да се врати у Атину. Поротници, међутим, нису послушали Сократа, те су осудили Алкибијада, тако да ће славни генерал морати да остане ван Атине да не би изгубио главу.

Сви учесници у суђењу били су студенти прве године основних студија Правног факултета, а у припремама им је помагала асистенткиња Уна Дивац. На самом крају окупљања, присутнима (и физички и онлајн) обратио се проф. др Виктор Кастелани (Victor Castellani), стари пријатељ и дугогодишњи гост Форума, професор класичних студија и на Универзитету у Денверу, који традиционално сваке године осмишљава тему суђења.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве