Forvm Romanvm: održana simulacija „Trial of Alcibiades (in absentia)“ pod vođstvom prof. Viktora Kastelanija

U petak, 10. decembra 2021. godine, Forvm Romanvm se pretvorio u atinsku sudnicu sa zadatkom da odluči o sudbini čuvenog Alkibijada, ambicioznog atinskog generala i inteligentnog političara. Godina je 415. pre n.e., Peloponeski rat je i dalje u jeku, a Atina je upravo pretrpela poraz u Sicilijanskoj ekspediciji nakon čega je njen neprijatelj, Sparta, dobila premoć u ratu.  Pre samog pohoda na Siciliju, tj. njen najvažniji grad Sirakuzu, grupa nepoznatih muškaraca je u toku noći oskrnavila sve statue boga Hermesa u Atini i unela veliki nemir u polis. Alkibijadovi politički protivnici su iskoristili priliku i protiv njega su podneli ozbiljne optužbe dok je još bio van Atine, te su poslali poseban brod po njega na Siciliju sa zadatkom da ga vrati nazad u polis na suđenje. Na teret su mu stavili bogohuljenje (skrnavljenje statua Hermesa, kao i ismevanje i otkrivanje tajnih rituala kulta Eleusinskih misterija), izdaju i podrivanje demokratije (sabotiranje Sicilijanske ekspedicije odajom atinske strategije Sirakuzi – gradu koji je Atina opsedala, kao i saradnja sa Spartom i špijuniranje u njenu korist). Sve su to bila teška krivična dela za koja se izricala smrtna kazna. Alkibijad je, predosetivši šta mu se sprema, odbio da se ukrca na atinski brod i pobegao u Spartu sa kojom je oduvek imao dobre odnose i koja mu je pružila utočište. Gnevni Atinjani su ipak rešili da mu sude, tako da je suđenje održano u Alkibijadovom odsustvu.

Ceo postupak odvijao se pod kontrolom i budnim okom magistrata, Dimitrija Parezanovića, koji je imao težak zadatak da obuzda strasti u sudnici i dovede porotu i stranke u red. Na strani tužilaca nastupale su Nađa Zarić, Nikolina Janjić, Milica Šaranović i Sonja Simonović, a na strani branilaca Andrija Jakovljević, Miloš Boćanin, Sergej Cvrkušić i Uroš Šujdović. Na kraju je iz redova helieje reč zatražio Sokrat, kojeg je glumila Isidora Smolović, i koji je još jednom apelovao na porotu da budu milostivi i dozvole Alkibijadu da se vrati u Atinu. Porotnici, međutim, nisu poslušali Sokrata, te su osudili Alkibijada, tako da će slavni general morati da ostane van Atine da ne bi izgubio glavu.

Svi učesnici u suđenju bili su studenti prve godine osnovnih studija Pravnog fakulteta, a u pripremama im je pomagala asistentkinja Una Divac. Na samom kraju okupljanja, prisutnima (i fizički i onlajn) obratio se prof. dr Viktor Kastelani (Victor Castellani), stari prijatelj i dugogodišnji gost Foruma, profesor klasičnih studija i na Univerzitetu u Denveru, koji tradicionalno svake godine osmišljava temu suđenja.

Arhive