Пројекат UniSAFE

UniSAFE- Ending Gender Based Violence (GBV), трогодишњи европски интер-универзитетски пројекат, са девет партнерских институција, почео је 8. и 9. фебруара 2021. Циљ овог пројекта, на коме је Универзитет у Београду екстерни партнер, је да дође до информација о родно заснованом насиљу и сексуалном узнемиравању на факултетима и другим научним институцијама, као и да та сазнања употреби да елиминише GBV на универзитетима.

Током наредне три године, пројектне активности ће се водити широм Европе и укључиваће истраживаче, заинтересоване стране и доносиоце одлука. Пројекат ће анализирати механизме насиља над женама , као и његове друштвене детерминанте на три различита нивоа, користећи холистички модел истраживања:

• Стопа родно заснованог насиља ће бити анализирана путем података прикупљених анкетом међу 45 партнерских организација (микро ниво).

• Добијени одговори  ће даље бити обрађивани путем података прикупљених детаљним студијама случаја, интервјуима и стратешким мапирањем истраживачких организација у 15 држава чланица (мезо ниво).

• Правни и политички оквири ће бити испитани кроз опсежно мапирање од стране националних стручњака у 27 европских и 3 придружене државе (макро ниво).

Овакав  план истраживања ће пружити бољи увид у  постојеће проблеме, помоћи ће да се одреде тренутни и будући приоритети и резултираће оперативним алатом и препорукама за смањење родно заснованог насиља у европском академском окружењу.

Чланови  UniSAFE конзорцијума су:

Тренутно 47 универзитета и истраживачких организација има статус партнера на  пројекту, а један од њих је и Универзитет у Београду , https:// www.bg.ac.rs;  https://www.bg.ac.rs/en

Резултати пројекта ће бити преточени у конкретне препоруке и алате које ће све заинтересоване стране моћи да употребе да би смањиле родно засновано насиље у високошколским и другим научним организацијама.

Контакт особе:

Проф. др Драгица Вујадиновић, координаторка пројекта, dragicav@ius.bg.ac.rs

Асистенткиња Валерија Дабетић, администраторка пројекта, valerija.dabetic@ius.bg.ac.rs

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве