Projekat UniSAFE

UniSAFE- Ending Gender Based Violence (GBV), trogodišnji evropski inter-univerzitetski projekat, sa devet partnerskih institucija, počeo je 8. i 9. februara 2021. Cilj ovog projekta, na kome je Univerzitet u Beogradu eksterni partner, je da dođe do informacija o rodno zasnovanom nasilju i seksualnom uznemiravanju na fakultetima i drugim naučnim institucijama, kao i da ta saznanja upotrebi da eliminiše GBV na univerzitetima.

Tokom naredne tri godine, projektne aktivnosti će se voditi širom Evrope i uključivaće istraživače, zainteresovane strane i donosioce odluka. Projekat će analizirati mehanizme nasilja nad ženama , kao i njegove društvene determinante na tri različita nivoa, koristeći holistički model istraživanja:

• Stopa rodno zasnovanog nasilja će biti analizirana putem podataka prikupljenih anketom među 45 partnerskih organizacija (mikro nivo).

• Dobijeni odgovori  će dalje biti obrađivani putem podataka prikupljenih detaljnim studijama slučaja, intervjuima i strateškim mapiranjem istraživačkih organizacija u 15 država članica (mezo nivo).

• Pravni i politički okviri će biti ispitani kroz opsežno mapiranje od strane nacionalnih stručnjaka u 27 evropskih i 3 pridružene države (makro nivo).

Ovakav  plan istraživanja će pružiti bolji uvid u  postojeće probleme, pomoći će da se odrede trenutni i budući prioriteti i rezultiraće operativnim alatom i preporukama za smanjenje rodno zasnovanog nasilja u evropskom akademskom okruženju.

Članovi  UniSAFE konzorcijuma su:

Trenutno 47 univerziteta i istraživačkih organizacija ima status partnera na  projektu, a jedan od njih je i Univerzitet u Beogradu , https:// www.bg.ac.rs;  https://www.bg.ac.rs/en

Rezultati projekta će biti pretočeni u konkretne preporuke i alate koje će sve zainteresovane strane moći da upotrebe da bi smanjile rodno zasnovano nasilje u visokoškolskim i drugim naučnim organizacijama.

Kontakt osobe:

Prof. dr Dragica Vujadinović, koordinatorka projekta, dragicav@ius.bg.ac.rs

Asistentkinja Valerija Dabetić, administratorka projekta, valerija.dabetic@ius.bg.ac.rs

Arhive