ODRŽANA SVETOSAVSKA SVEČANOST 27. JANUARA 2022. GODINE

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je 27. januara 2022. godine obeležio školsku slavu – Savindan, a tim povodom je održana i tradicionalna Svetosavska svečanost, koja je, zbog epidemioloških mera, prigodno i svedeno organizovana, sa manjim brojem prisutnih u sali. Ostali zainteresovani su imali mogućnost da Svetosavsku svečanost prate onlajn, putem linka koji se nalazio na sajtu Fakulteta i društvenim mrežama.

Događaj su otvorili predstavnici hora AKUD „Branko Krsmanović“ izvodeći himnu posvećenu Svetom Savi, a potom i državnu himnu – „Bože pravde“.  Program svečanosti je vodio prof. dr Miloš Stanković, koji je poželeo svima dobrodošlicu i prepustio reč dekanu Pravnog fakulteta, prof. dr Zoranu Mirkoviću. U svom obraćanju, dekan se osvrnuo na život i delo Svetog Save i poručio da ako je suditi po svemu što je zabeleženo u istorijskim izvorima, Sveti Sava bi i danas radio na prosvećivanju svoga naroda, kome je potrebna prosvećenost i uljuđenost svake vrste. Mirio bi nepomirljive, jer mir i saglasnost o osnovnim pitanjima, zalog su i temelj svake zdrave zajednice. Zalagao bi se za uvođenje reda i zakona, jer ako nema reda i zakona, nema ni opstanka, a kamoli napretka. I na kraju, poučavao bi svoje sunarodnike i sugrađane da nije moguće živeti izolovano i zatvoreno, bez odnosa sa drugima i drugačijima i bez živog kontakta sa svetom koji nas okružuje. To je razlog zbog koga i danas i ubuduće slavimo uspomenu na ovoga velikog čoveka. Profesor Mirković je završio svoju Svetosavsku besedu čestitajući svima školsku slavu – Svetog Savu.

Nakon uvodnog dela, proglašen je student generacije 2017/18, Darko Stevanović, kome je dekan, prof. dr Zoran Mirković, uručio diplomu i nagradu „student generacije“, kao i novčanu nagradu i knjige. Diploma i pohvalnica za ostvaren odličan uspeh tokom studija (prosek 10,00), kao i novčana nagrada i knjige, dodeljene su i Đorđu Stepiću.

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu je tradicionalno i ove godine dodelio pohvalnice studentima koji su u školskoj 2020/21. godini ostvarili prosečnu ocenu od 9,00 do 10,00. Broj studenata koji su ostvarili visok prosek na svim godinama osnovnih akademskih studija je 250 i to: na prvoj godini 100 pohvalnica, na drugoj godini 51 pohvalnica, na trećoj godini 50 i na četvrtoj godini 49 pohvalnica. Fakultet je dodelio i 54 stipendije na osnovnim akademskim studijama i 10 stipendija na master akademskim studijama. Zbog epidemioloških obzira, na svečanosti nisu dodeljene sve pohvalnice i stipendije, već samo mali broj, predstavnicima svake generacije.

Fondacija „Profesor dr Mirko Vasiljević“ počev od 2011. godine na Savindan dodeljuje nagrade studentima sa ciljem materijalne podrške na putu njihovog akademskog usavršavanja. Ove godine nagradu za najuspešnijeg studenta generacije dobio je Darko Stevanović iz Petrovca na Mlavi, koji je osnovne studije završio sa prosečnom ocenom 10.00.

Nagradu za najbolje urađen rad dobili su Vladimir Pešić i Nikola Šurjanac: Vladimir Pešićza rad iz Trgovinskog prava na temu „Pravna priroda klauzule del credere u trgovinskim ugovorima“, a Nikola Šurjanac za rad iz Trgovinskog prava na temu „Troškovi obrade kredita u svetlu pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije“.

Nagradu za studenta osnovnih akademskih studija sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava svoje statutarne obaveze dobili su Dušan Perović, student četvrte godine iz Kruševca i Igor Đorđević, student treće godine iz Obrenovca. Ukupan broj do sada nagrađenih studenata je 88.

Ovom prilikom je dodeljena i nagrada Fondacije „Alan Votson“. Prodekanka za naučni i stručni rad i potpredsednica Fondacije, doc. dr Nina Kršljanin, je tim povodom uzela reč i prenela pozdrave predsednika fondacije, profesora emeritusa Sime Avramovića, a potom uručila nagradu ovogodišnjem dobitniku, Dušanu B. Joviću za rad na temu „Krivična dela protiv države u Krivičnom zakoniku Kraljevine Jugoslavije od 27. januara 1929. godine“.

Na kraju svečanosti, uručene su pohvalnice studentima koji su predstavljali Fakultet na nacionalnom takmičenju „Osudi diskriminaciju“, koje je i ove godine organizovala kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Naši studenti su postigli višestruki uspeh. Tim koji je osvojio treće mesto činili su studenti Emilija Gajić, Vasilije Mitrovski i Nevena Nedeljković, a tim je pripremala asistentkinja Valerija Dabetić. Tim koji je osvojio prvo mesto činili su studenti Nikola Ivković i Vasilije Bošković, koji je ujedno osvojio i nagradu za najboljeg govornika na takmičenju. Za takmičenje ih je pripremao saradnik u nastavi Stefan Jovanović.

Fotografije sa događaja se mogu pogledati u našoj galeriji.

Arhive