Саопштење поводом писања дневног листа „Курир“ 8. и 9. марта 2022.

Правни факултет Универзитета у Београду изражава оштар протест због текстова објављених 8. и 9. марта у дневном листу „Курир“ о наводном сексуалном узнемиравању и злостављању и наводним предаторима међу наставницима Правног факултета. Ти текстови својом садржином, као и начином на који су презентовани, узнемиравају јавност и наносе штету угледу Правног факултета.

Истичемо да до данашњег дана Управи факултета, никада, није пристигла ниједна пријава од студенткиње, студента, или било кога другог, која се односи на сексуално узнемиравање или злостављање од стране наставника или другог запосленог на Правном факултету.

Наше студенткиње и студенти су паметни и самосвесни млади људи и уколико је било таквог узнемиравања готово је невероватно да се нико од њих не би одважио да то пријави, било да је сам био узнемираван или да је био сведок таквог узнемиравања.

Важно је напоменути да на сваком предмету постоје најмање два, а на неким и три и четири наставника-испитивача, те да студенти имају могућност да бирају наставника, ако им из било ког разлога не одговара одређени наставник.

На Факултету се примењују Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања на Универзитету у Београду, Правилник о раду и Стандарди рада Правног факултета, који омогућавају жртвама било каквог насиља да без бојазни пријаве насилнике како би они били процесуирани у складу са законом.

Као установа предузели смо све што је потребно да поменуте нежељене појаве предупредимо и уколико се десе да санкционишемо учиниоце. Отуда би, уколико се заиста догодило нешто од онога што је у Куриру објављено, оштећена особа требало да се обрати Управи факултета, која ће предузети све да се евентуални кривци санкционишу на предвиђен начин, а жртве заштите. У супротном, позивање на анонимне изјаве студенткиња под одређеним редним бројем само оставља утисак да се ради о сензационализму, а не доприноси решавању проблема, уколико он заиста постоји.

Управа Правног факултета

Универзитета у Београду

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве