Саопштење за студенткиње и студенте и стручну јавност у вези са забраном и спречавањем сексуалног узнемиравања

Правни факултет Универзитета у Београду није примио ниједну пријаву од својих студенткиња или студената која се односи на сексуално узнемиравање од стране професора или професорки Правног факултета. На Правном факултету се примењује Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања који је Универзитет у Београду усвојио 7. јула 2021. године Правилник на основу нацрта који је израдио Правни факултет Универзитета у Београду за своје потребе. Тежећи стварању и одржавању културе равноправности и инклузивности током рада и студирања, Правни факултет донео је и План о неговању родне равноправности. Поред редовних наставних активности које се одвијају на Правном факултету, Правни факултет учествује у разним међународним пројектима, међу којима су и пројекат који се односи на тему забране и спречавања сексуалног узнемиравања, као и пројекат у вези са родном равноправношћу.    

Универзитет у Београду је на иницијативу Правног факултета постао придружени партнер на UniSAFE пројекту „Искорењивање родно заснованог насиља” („Ending Gender Based Violence“). Пројекат UniSAFE води конзорцијум од 9 установа, а статус придружених партнера има 47 универзитета и истраживачких организација широм Европе, од којих је један и Универзитет у Београду. Пројектна координаторка на нивоу Универзитета у Београду је професорка Правног факултета, проф. др Драгица Вујадиновић. У оквиру овог пројекта, Правни факултет је позвао све своје студенте, као и наставно и ненаставно особље, да попуне анонимни онлајн упитник о распрострањености родно заснованог насиља на универзитетима и у истраживачким организацијама.

Преко 30 наставника и сарадника Правног факултета учествује на међународном Erasmus+ пројекту Нови квалитет образовања кроз образовање за родну равноправност – Стратешко партнерство за изградњу мастер студијског програма Право и род” (New Quality in Education for Gender Equality – Strategic Partnership for the Development of a Master’s Study Program “Law and Gender” – LAWGEM). Универзитет у Београду је координатор пројекта, а други чланови су универзитети LUMSA из Италије, Кадиз из Шпаније, Сарланд из Немачке и Оребро из Шведске. Пројектом руководи проф. др Драгица Вујадиновић, професорка Правног факултета.

Правни факултет остаје посвећен промовисању тема о забрани и спречавању сексуалног узнемиравања не само на универзитетима већ и шире, посебно омогућавањем стицања знања наших студената и студенткиња кроз студијски програм Правног факултета у којем су ове важне теме обрађене, али и организовањем великог броја конференција на тему родне равноправности како би се са овим темама упознала и шира јавност и нагласио њихов значај.

Позивамо студенткиње и студенте да нам се обрате уколико су били жртве или сведоци сексуалног узнемиравања како бисмо предузели одговарајуће мере.

УПРАВА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве