Održana studentska konferencija Iustoria 2022: „Pravo, zdravlje i medicina“

Od 25. do 27. marta 2022. godine održana je treća međunarodna studentska konferencija Iustoria 2022: „Pravo, zdravlje i medicina“ Katedre za pravnu istoriju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Konferenciju su otvorili prof. emeritus Sima Avramović, profesor Uporedne pravne tradicije, prof. dr Milena Polojac, šefica Katedre za pravnu istoriju i profesorka Rimskog prava, i prof. dr Slobodan Savić, profesor sudske medicine na Medicinskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stalni sudski veštak.

Sva tri konferencijska dana započeta su interesantnim uvodnim predavanjima na engleskom jeziku. Prvog dana predavanje je držao prof. dr Markam Geler (Markham Geller), sa Univerzitetskog Koledža u Londonu, na temu If P then Q: The Legal Paradigm at the Heart of Mesopotamian Science. Drugog dana je dr Ketrin Votson (Katherine Watson) sa Univerziteta Oksford Bruks govorila na temu The Medical Contribution to Crime Investigation: Historical Roots, Historiographical Challenges, a poslednjeg dana je dekan Pravnog fakulteta, prof. dr Zoran Mirković, upoznao prisutne sa temom Safety measures against plague and other infectious diseases in Serbia during the first half of the 19th century”.

Više od 30 učesnika bilo je podeljeno u devet sesija, od kojih su neke bile engleske, a neke srpske. Studenti su imali priliku da izlože rezultate svojih istraživanja o različitim aspektima odnosa prava i medicine, pokrivajući svojim radovima brojne prave sisteme antike, srednjeg veka, novog veka i modernog doba. Prisutni su imali priliku da čuju razne teme, poput eutanazije i uređenja zdravstvene službe u antičkoj Grčkoj, lekarske etike starog veka, uređenja i statusa bolnica u srednjovekovnoj Srbiji, karantina u srednjovekovnim primorskim republikama, sudske medicine u Kraljevini Jugoslaviji, lekarske greške i zloupotrebe psihijatrije u SFRJ, obaveznosti polio vakcine u Belgiji, regulative različitih tehnika veštačke oplodnje u Belorusiji i Češkoj… Sve sesije praćene su dinamičnom diskusijom o izloženim temama.

Konferenciju je zatvorila predsednica organizacionog odbora, doc. dr Nina Kršljanin, uz poziv svima da se prijave i naredne godine, kada ćemo konačno imati priliku da se vidimo i čujemo uživo. Svi učesnici imaće priliku da objave svoje radove u međunarodnom studentskom naučnom časopisu „Vesnik pravne istorije“ koji izdaje Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu od 2020. godine.

Sve fotografije sa konferencije možete pogledati ovde:

Po danima

  1. dan
  2. dan
  3. dan

Arhive