Održan prvi vebinar sa projekta „Epidemija. Pravo. Društvo“ – Istorijski pogled na epidemiju

U sredu, 13. aprila 2022. godine održan je prvi u nizu vebinara Instituta za pravne i društvene nauke, kojima će stručnoj javnosti biti predstavljeni rezultati strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu „Epidemija. Pravo. Društvo.“ U planu je pet tematskih vebinara koji će biti održani u aprilu i maju, te projektna konferencija koja će se održati u junu.

Prvi seminar bio je organizovan na temu „Istorijski pogled na epidemiju“, a moderator je bio prof. dr Goran Dajović. Na početku se slušaocima obratila upravnica Instituta za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta, prof. dr Ivana Krstić, koja je kratko predstavila projekat i planove za njegovo predstavljanje.

Prva je izlagala doc. dr Nina Kršljanin, koja je govorila o pravnim merama povodom vakcinacije protiv velikih boginja u Srbiji 1830-ih i 1840-ih godina. Opisala je donošenje i sadržinu Pravila za kalemljenje boginja 1839. godine i njihovog Dodatka 1842. godine, te probleme na koje je u praksi nailazila primena ovih propisa, poput nedovoljnog broja lekara i strahovanja stanovništva od vakcinacije. Rad je pod naslovom „Legal measures on vaccination against smallpox in the Principality of Serbia in the 1830s- 1840s“ objavljen u časopisu Anali Pravnog fakulteta u Beogradu.

Zatim je prof. dr Valentina Cvetković Đorđević izložila svoj rad „Epidemija tifusa u Srbiji 1915. godine“. Govorila je o izbijanju epidemije, velikim gubicima među ionako nedovoljno brojnim domaćim medicinskim osobljem, radu stranih lekarskih misija koje su došle u pomoć Srbiji, te organizaciji domaćeg Odbora za suzbijanje zaraznih bolesti i merama koje su pomogle da se epidemija suzbije. Njen rad će biti objavljen u posebnom zborniku radova sa projekta koji će izaći tokom 2022. godine, a čiji urednici će biti doc. dr. Natalija Lukić i doc. dr Dalibor Đukić. 

Na kraju je doc. dr Miloš Zdravković predstavio rezultate svog istraživanja na temu „Zaštita zdravlja stanovništva kao bitna funkcija države – iskustvo stvaranja Druge Jugoslavije“. Predstavio je mere koje su u suzbijanju zaraznih bolesti i zaštiti zdravlja stanovnika oslobođenih teritorija preduzimali partizani i Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije, te ih uporedio sa odsustvom brige ili, naprotiv, direktnim napadima na život i telo koji su postojali u drugim entitetima na teritoriji nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, ističući to kao argument u prilog legitimnosti komunističke vlasti. I ovaj rad će biti objavljen u projektnom zbornik.

Sva tri izlaganja izazvala su veliko interesovanje slušalaca, te je na kraju usledila i zanimljiva diskusija.

Program vebinara

Arhive