Održan drugi vebinar sa projekta “Epidemija. Pravo. Društvo” – Zdravstvene mere u doba pandemije

U sredu, 20. aprila 2022. godine održan je drugi vebinar Instituta za pravne i društvene nauke, u okviru koga je stručnoj javnosti predstavljen deo rezultata strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu „Epidemija. Pravo. Društvo.“ Vebinar je bio organizovan na temu „Zdravstvene mere u doba pandemije“, a moderator je bio prof. dr Dobrosav Milovanović. Na početku se slušaocima obratila upravnica Instituta za pravne i društvene nauke Pravnog fakulteta, prof. dr Ivana Krstić, koja je ukazala na značaj projekta i pozvala učesnike da uzmu aktivno učešće u okviru vebinara.

Najpre je prezentiran rad prof. dr Danila Vukovića, „Zašto nosimo maske? Poštovanje društvenih i zakonskih normi u uslovima pandemije“. Ukazano je da su se na početku pandemije uobličile predstave da su mladi u manjem riziku od starijih i bolesnih i da se manje pridržavaju epidemioloških mera. Istraživanjem na uzorku studenata Pravnog fakulteta u Beogradu, autor je nastojao da ustanovi u kojoj meri oni poštuju propise i koji faktori na to najviše utiču. Rezultati pokazuju da relativno mali procenat ispitanika redovno poštuje zdravstvene propise i da se najveći deo njih nalazi u zoni ambivalencije. Na poštovanje mera utiču: uverenje da su mere opravdane i efikasne, poverenje u institucije, a posebno u stručnjake i lekare, te redovno praćenje medija i uverenje da su oni objektivni. Socijalna kontrola, odnosno, moralna i zakonska osuda zbog nepoštovanja mera nije se pokazala značajnim prediktorom. Ovi nalazi pokazuju da u kriznim situacijama, dobrovoljno poštovanje zakonskih mera može obezbediti jasna i transparentna komunikacija, kao i ponašanje aktera i institucija koje uliva poverenje. Rad će biti objavljen u posebnom zborniku radova sa projekta koji će izaći tokom 2022. godine, a čiji su urednici doc. dr. Natalija Lukić i doc. dr Dalibor Đukić. 

Nakon toga, Jovana Blešić je predstavila svoj rad „Svetska zdravstvena organizacija – (ne)dostižni ideal?“. Autorka je najpre prikazala organizaciju i značaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji je povećan pojavom kovid 19 pandemije. Ona je ukazala da su se pojavile različite kritike u pogledu efikasnosti SZO. U vezi sa tim, ona je predstavila delovanje SZO tokom pandemije, kroz pojašnjavanje pojma javne zdravstevene pretnje od međunarodnog značaja i upotrebu Međunarodnog zdravstvenog pravilnika. Na kraju je autorka razmatrala moguće pravce reforme ovog tela. Rad je objavljen u Zborniku radova Pravnog fakulteta Univerziteta uNišu, br. 91, godina LX, 2021, na stranama 271-286.

Predstavaljeni radovi su izazvali veliko interesovanje učesnika vebinara, te je na kraju usledila i zanimljiva diskusija.

Arhive