Одржан пети вебинар са пројекта “Епидемија. Право. Друштво” – Родна равноправност у доба пандемије

У уторак, 24. маја 2022. године одржан је пети у низу вебинара Института за правне и друштвене науке, којима се стручној јавности представљају резултати стратешког пројекта Правног факултета Универзитета у Београду за 2021. годину „Епидемија. Право. Друштво“. Тема вебинара је била „Родна равноправност у доба пандемије“.

У првом излагању, своје налазе на тему  Продубљивање јаза између прокламоване родне равноправности  и реалног стања у доба пандемије“ представила је проф. др Драгица Вујадиновић. Она се осврнула на родну равноправност генерално, а потом и на то како је пандемија утицала на продубљивање родне неравноправности. Проф. Вујадиновић је указала на различите аспекте погоршања положаја жена у Србији, али и глобално. Њена главна премиса истраживања почива на чињеници да постоји раскорак између напредног нормативног правног оквира и стратешких докумената и реалног стања које и даље репродукује односе моћи и родне субординације повећан и заоштрен у условима кризе.

Друго излагање проф. др Јасминке Хасанбеговић, под насловом „ Епидемија COVID 19, право и друштво у Србији из угла родне (не)равноправности”,  представило је главна истраживања и налазе који су расветлили продубљивање родне неравноправности током пандемије,  указујући на област рада и запошљавања у којој је родни јаз био посебно видљив, област породичног насиља, али и тежак положај појединих група жена, попут старијих жена, жена са инвалидитетом и сл.

Наредна три излагања су имале докторандкиње које су учествовале на наградном темату посвећеном родној (не) равноправности током пандемије и које су награђене са прва три места. Јована Рајић Чалић је говорила управо на тему Осетљиве групе жена и пандемија, Мина Кузминац је имала изглагање на тему Положај запослених са породичним дужностима у току епидемије Covid-19,  а Александра Андрејић је говорила о Родној перспективи утицаја COVID-19 на радна права. Ова излагања расветлила су управо чињеницу колико су радно активне жене изложене неједнаком третману током пандемије и поднеле највећи терет везан за породичне обавезе, као и друге аспекте родне дискриминације у области рада и запошљавања.

Сви радови биће објављени у посебном зборнику радова са пројекта који ће изаћи током 2022. године, а чији уредници ће бити доц. др. Наталија Лукић и доц. др Далибор Ђукић.

Модераторке вебинара су биле проф. др Ивана Крстић и доц. др Нина Кршљанин.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве