Održan peti vebinar sa projekta “Epidemija. Pravo. Društvo” – Rodna ravnopravnost u doba pandemije

U utorak, 24. maja 2022. godine održan je peti u nizu vebinara Instituta za pravne i društvene nauke, kojima se stručnoj javnosti predstavljaju rezultati strateškog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu za 2021. godinu „Epidemija. Pravo. Društvo“. Tema vebinara je bila „Rodna ravnopravnost u doba pandemije“.

U prvom izlaganju, svoje nalaze na temu  Produbljivanje jaza između proklamovane rodne ravnopravnosti  i realnog stanja u doba pandemije“ predstavila je prof. dr Dragica Vujadinović. Ona se osvrnula na rodnu ravnopravnost generalno, a potom i na to kako je pandemija uticala na produbljivanje rodne neravnopravnosti. Prof. Vujadinović je ukazala na različite aspekte pogoršanja položaja žena u Srbiji, ali i globalno. Njena glavna premisa istraživanja počiva na činjenici da postoji raskorak između naprednog normativnog pravnog okvira i strateških dokumenata i realnog stanja koje i dalje reprodukuje odnose moći i rodne subordinacije povećan i zaoštren u uslovima krize.

Drugo izlaganje prof. dr Jasminke Hasanbegović, pod naslovom „ Epidemija COVID 19, pravo i društvo u Srbiji iz ugla rodne (ne)ravnopravnosti”,  predstavilo je glavna istraživanja i nalaze koji su rasvetlili produbljivanje rodne neravnopravnosti tokom pandemije,  ukazujući na oblast rada i zapošljavanja u kojoj je rodni jaz bio posebno vidljiv, oblast porodičnog nasilja, ali i težak položaj pojedinih grupa žena, poput starijih žena, žena sa invaliditetom i sl.

Naredna tri izlaganja su imale doktorandkinje koje su učestvovale na nagradnom tematu posvećenom rodnoj (ne) ravnopravnosti tokom pandemije i koje su nagrađene sa prva tri mesta. Jovana Rajić Čalić je govorila upravo na temu Osetljive grupe žena i pandemija, Mina Kuzminac je imala izglaganje na temu Položaj zaposlenih sa porodičnim dužnostima u toku epidemije Covid-19,  a Aleksandra Andrejić je govorila o Rodnoj perspektivi uticaja COVID-19 na radna prava. Ova izlaganja rasvetlila su upravo činjenicu koliko su radno aktivne žene izložene nejednakom tretmanu tokom pandemije i podnele najveći teret vezan za porodične obaveze, kao i druge aspekte rodne diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

Svi radovi biće objavljeni u posebnom zborniku radova sa projekta koji će izaći tokom 2022. godine, a čiji urednici će biti doc. dr. Natalija Lukić i doc. dr Dalibor Đukić.

Moderatorke vebinara su bile prof. dr Ivana Krstić i doc. dr Nina Kršljanin.

Arhive