Održana šesta konferencija „Intelektualna svojina i internet“

U organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 14. juna 2022. godine održana je šesta konferencija „Intelektualna svojina i internet“. Konferencija je održana u hibridnom formatu – pred publikom prisutnom na Pravnom fakultetu, uz direktan prenos na „Jutjub“ kanalu RNIDS-a. Konferenciju su, pred punom salom i uz veliki broj gledalaca prenosa, otvorili dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković, direktor Fondacije RNIDS g. Dejan Đukić i predsednik Organizacionog odbora konferencije prof. dr Dušan V. Popović. Sva trojica istakla su dugogodišnju uspešnu saradnju između ove dve institucije, koja se između ostalog ogleda i u organizovanju ove konferencije počev od 2015. godine.

Uvodno izlaganje na konferenciji imala je prof. dr Eleonora Rozati (Eleonora Rosati), profesorka Prava intelektualne svojine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Stokholmu, inače jedan od vodećih evropskih stručnjaka za autorsko pravo. Profesorka Rozati govorila je o ograničenjima autorskog prava propisanim u okviru prava Evropske unije, posebno analizirajući noviju praksu Suda pravde Evropske unije nakon stupanja na snagu Direktive EU o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

U prvoj sekciji, kojom je predsedavao prof. dr Slobodan Marković, govorili su prof. dr Dušan V. Popović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Autorskopravni pogled na korišćenje formata GIF: o adekvatnosti postojećih ograničenja prava“, prof. dr Sanja Savčić (Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu) na temu „Odgovornost internet posrednika prema Direktivi 2019/790: osvrt na pribavljanje saglasnosti kao uslov isključenja odgovornosti“ i asist. Novak Vujičić (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Lociranje striminga u autorskom pravu“.

U okviru druge sekcije, kojom je predsedavao prof. dr Dušan V. Popović, govorili su prof. dr Marko Jovanović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Odnos sudskog i alternativnog načina rešavanja sporova povodom registracije naziva internet domena“, prof. dr Jelena Ćeranić Perišić (Institut za uporedno pravo, Beograd) na temu „Pravne posledice korišćenja žigom zaštićenih oznaka u virtuelnoj realnosti“, dr Mina Jovanović (advokatska kancelarija „ZM-P Živko Mijatović i partneri“) na temu „Pravo žiga i nezamenjivi tokeni (NFT)“ i asist. dr Maša Mišković (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Zaključenje ugovora o prodaji korišćenjem aukcijskih veb-sajtova“.

Centar za izdavaštvo Pravnog fakulteta objavio je zbornik radova „Intelektualna svojina i internet: zbornik VI“ (ur. D. V. Popović), uz finansijsku podršku Fondacije RNIDS.

Snimak konferencije dostupan je na „Jutjubu“:

Arhive