U okviru Horizon Twining poziva, Katedra za teoriju, sociologiju i filozofiju prava je dobila podršku za svoj projekat Advancing cooperation on the Foundations of Law

U okviru Horizon Twining poziva, Katedra za teoriju, sociologiju i filozofiju prava je dobila podršku za svoj projekat Advancing cooperation on the Foundations of Law i u naredne tri godine će ga, u svojstvu koordinatora, realizovati s partnerima iz Đenove, Lisabona i Sarija. Reč je o dosad finansijski najvrednijem međunarodnom projektu u kojem učestvuje Pravni fakultet. Radom na pripremi projektne dokumentacije rukovodio je prof. dr Bojan Spaić, a uz njega će projektom rukovoditi prof. dr Miodrag Jovanović.

Ciljevi i rezultati

Cilj Horizon Twining projekta Advancing cooperation on the Foundations of Law (akronim: ALF) je da Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu postane institucija najvišeg ranga u istraživanju i nastavi u oblastima pravne teorije i filozofije. ALFom se to postiže tako što se stvaraju uslovi za razvoj akademskog i naučnog profila istraživača i nastavnika i izgrađuju se administrativni kapaciteti za podnošenje, upravljanje projektima i podršku istraživanju. U realizaciji projekata učestvuju partneri koji su birani na osnovu naučnog profila u relevantnim oblastima i ugleda na evropskom nivou: Institut za pravno-političke nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Lisabonu, Univerzitet u Đenovi i Univerzitet u Sariju (Surrey). Timom Univerziteta u Lisabonu rukovodi prof. David Duarte, a članovi tima su: prof. Pedro Moniz Lopez, dr Jorge Sampaio, dr Ana Escher, dr Sara Azevedo, dr Ana Moutinho and dr Susana Mendes. Timom sa Univerziteta u Đenovi rukovodi prof. Pjerluiđi Kjasoni (Pierluigi Chiassoni), a članovi tima su i prof. Đovani Batista Rati (Giovanni Battista Ratti), prof. Kristina Redondo (Cristina Redondo), prof. Andrej Kristan, dr Alesio Sardo (Alessio Sardo), i dr Hulijeta Rabanos (Julieta Rabanos). Timom Univerziteta u Sariju rukovode dr Hrafn Asgeirson (Hrafn Asgeirsson), prof. Veronika Rodrigez Blanko (Veronica Rodriguez-Blanco) i dr Kenet Erenberg (Kenneth Ehrenberg), a članovi tima su prof Denis Paterson (Dennis Patterson), prof Bebhin Doneli-Lazarov (Bebhinn Donnelly-Lazarov), dr Stiven Bero (Stephen Bero), dr Ambrouz Li (Ambrose Lee) i dr Kristofer Tagart (Christopher Taggart). Timom pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu rukovode prof. Miodrag Jovanović i prof. Bojan Spaić, a članovi tima su prof. Goran Dajović, doc. Miloš Zdravković, kao i studenti doktorskih studija Sava Vojnović, Mila Đorđević i Ana Zdravković.

Najopštiji predviđeni rezultati ALFa su sledeći:

1) Transfer administrativnog i naučnog znanja sa Univerziteta u Đenovi, Univerziteta u Lisabonu i Univerziteta u Sariju, Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu,

2) Uspostavljanje stalne saradnje između partnerskih insitutcija u oblasti teorije i filozofije prava.

3) Obezbeđivanje istraživačima iz Beograda zajedničko istraživanje i objavljivanje u oblasti teorije i filozofije prava, te povećanje privlačnosti našeg Pravnog fakulteta za inostrane studente i nastavnike;

4) ojačavanje administrativnih kapaciteta Pravnog fakulteta u oblasti

a) podrške istraživanju, putem formiranja Centra za fundamentalna pravna znanja,

b) transfera administrativnog znanja, u okviru novoformirane Kancelarije za upravljanje projektima i

c) formiranja istraživačke grupe, sastavljene od mlađih i starijih istraživača sa partnerskih univerziteta, koja će raditi na projektu “Praktična primena fundamentalnih pravnih znanja”, i u okviru koje će studenti i nastavnici sa našeg Pravnog fakulteta boraviti u partnerskim institucijama, kao što će i studenti i nastavnici sa partnerskih institucija boraviti u Beogradu.

Radni paketi

Rezultati će biti ostvareni u toku tri godine trajanja Projekta na osnovu aktivnosti predviđenih u 7 radnih paketa. Prvi paket precizira vođenje samog ALF projekta u toku njegovog celokupnog trajanja. U početnim fazama projekta, do osposobljavanja kadra po planu iz drugog paketa, planirano je da Projekat realizuju oni članovi administrativnog osoblja koji imaju najviše znanja i iskustva u međunarodnim projektima (Vanja Eror, Petar Pavlović, Snežana Vujović, Miona Vukanić). Drugi paket je posebno značajan sa stanovišta institucionalne podrške Projektu jer predviđa formiranje Kancelarije za međunarodne projekte i Centra za fundamentalna pravna znanja. Kancelarija za međunarodne projekte treba da obezbedi ne samo nesmetanu realizaciju ALFa već je jedan od osnovnih ciljeva Projekta da se kancelarija osposobi za aplikaciju i podršku u izvođenju na svim budućim projektima za koje bi se Pravni fakultet prijavio i koje bi Pravni fakultet realizovao. Centar za fundamentalna pravna znanja će biti osnovna naučna i istraživačka organizaciona jedinica projeta koja će nastaviti sa radom u okviru Instituta za pravne i društvene nauke i nakon završetka Projekta. I paket 7 je administrativne prirode i tiče se tehničke osposobljenosti za vođenje Projekta, informatičko povezivanje s partnerima, promociju Projekta i njegovih rezultata fizički i elektronski.

Za Paketi 3, 4, 5 i 6 predstavljaju naučnu kičmu Projekta i vodi ih po jedna od partnerskih institucija specijalizovanih za pojedine oblasti koje se u projektu obrađuju. Univerzitet u Lisabonu je specijalizovan za logička razmatranja prava, Univerzitet u Đenovi je specijalizovan za jezička razmatranja prava, dok je Univerzitet u Sariju specijalizovan za pitanja pravnog rasuđivanja kao praktičkog rasuđivanja. Podinačni radni paketi 3, 4 i 5 kojima oni upravljaju za rezultat će imati unapređenje naučnog i nastavnog kapaciteta u ovim oblastima na Pravnom fakultetu, zajednički rad sa naučnicima sa pomenutih instituta, objavljivanje u međunarodnim časopisima, posete, predavanja, seminare, studentske i nastavne razmene.

Paket 6 je u celini posvećen mlađim istraživačima i podrazumeva formiranje međunarodne istraživačke grupe koja će raditi na praktičnoj primeni fundamentalnih pravnih znanja. Grupu će sačinjavati mladi nastavnici i studenti teorijske grupe predmeta sa partnerskih univerziteta, a grupa će u toku trajanja projekta i nakon toga rad obavljati u novoformiranom i novoopremljenom Centru za fundamentalna pravna znanja. U okviru grupe će mladi istraživači imati priliku da objavljuju u međunardnim časopisima, organizuju aktivnosti s kolegama sa partnerskih institucija, dobiju podršku za pisanje doktorskih radova od strane supervizora sa partnerskih institucija, borave po stipendijama sa projekta u Italiji, Portugalu i Ujedinjenom kraljevstvu. U stalnom sastavu grupe će biti mladi istraživači sa partnerskih institucija, koji će boraviti i obavljati istraživačke aktivnosti na našem Pravnom fakultetu. U okviru grupe će biti raspisan konkurs za postdoktorsku stipeniju za jednog inostranog istraživača, prvi takve vrste na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Sredstva

Ukupna sredstva na projektu iznose 1.496.853,75EUR. Sredstva koja u svrhe projekta koristi Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu kao koordinator iznose 793.125,00EUR. Od toga je 400.000EUR predviđeno za naučno, nastavno i administrativno osoblje, 195.000EURa za mobilnosti i postdoc poziciju. 30.000EURa za tehničko i kancelarijsko opremanje Centra za fundamentalna pravna znanja, i 10.000EUR za realizaciju administrativnih i akademskih skupova na fakultetu. Indirektni troškovi namenjeni za realizaciju projekta i institucionalnu podršku projektu iznose 158.625EUR.

Arhive