Расписан конкурс за награду „Драган Јањић” – тема „Медијска писменост

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и новинска агенција Бета, расписали су конкурс за награду „Драган Јањић” за најбоље академске и истраживачке радове, на тему „Медијска писменост”. Биће додељене две награде у износу од 160 000 динара бруто – за најбољи штампани рад и најбољи мултимедијални рад. Конкурс се расписује уз подршку програма „Нова писменост”, који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (USAiD) и Propulsion.

Главни циљ Конкурса је да се увећа база знања у области медијске писмености, као и да се овакви радови учине доступни јавности. На овај начин би се подржали сви који промишљају о медијској писмености и њеним различитим димензијама и аспектима.

Радови могу обухватити критичка сагледавања на тему медијске писмености, попут предложених, али се могу проширити и  на теме:
– Значај медијске писмености
– Историјски и концептуални развој медијске писмености
– Кључне идеје, теорије и принципи медијске писмености
– Медијска писменост и други концепти
– Кључни друштвени актери у развијању медијске писмености (у свету, Европи, региону, Србији)
– Улога политичке културе, друштвеног контекста
– Улога медијских политика и медијског система у развоју медијске писмености
– Улога образовних политика и образовног система у развијању медијске писмености
– Системски проблеми и могућа решења у развијању медијске писмености у Србији
– Индикатори медијске писмености
– Информативни медији и медијска писменост
– Популарни медијски садржаји и медијска писменост
– Традиционални медији (штампа, радио, ТВ) и медијска писменост
– Дигитални медији и медијска писменост
– Медијска писменост у пракси – Добре праксе у области медијске писмености
– Медијска писменост и људска права 

Ово је прва награда Драган Јањић” која се додељује у част недавно преминулог новинара, оснивача Бете и НУНС-а. Доделиће се две награде – за штампани и мултимедиални рад на основу писаног предлошка. Обе награде ће износити по 160 000 динара бруто.

Сврха новчане награде је да се подржани радови објаве и промовишу, обезбеђујући даљу популаризацију академског рада у области унапређења медијске писмености и награђених аутора и ауторки. Циљ је да се поспеше истраживачке праксе, ширење фонда знања у области медијске писмености, умрежавање и интердисциплинарна сарадња. Програм Нова писменост ће додатно подржати промоцију награђених радова.

На конкурс се могу пријавити истраживачи, академски радници и студенти основних и мастер студија свих факултета у Србији.

Услов је да су радови настали у периоду од 1. јануара 2019. до 5. септембра  2022. године. Неопходно је да радови представљају иноваторни ауторски рад који су једна заокружена целина, и да указује на значај медијске писмености за научну, професионалну и/или ширу јавност.

Рок за пријаву радова је 5. септембар 2022. године.

Радове слати на маил: program@nuns.rs

  • Услов је да се уз рад достави Изјава о оригиналности и ауторству рада, следеће садржине.     


    Ја, ___________ (име и презиме аутора) потврђујем оргиналност рада.  
    Упознат/а сам да ћу у случају плагирања бити елиминисан/а из даље конкуренције. 


Име и презиме студента/студенткиње

*Ако рад нема Изјаву неће се узети у разматрање.

Драган Јањић је новинарску каријеру започео у Тањугу а затим са колегама оснива Бету, чији је главни уредник био у два мандата. Био је заменик министра за културу и информисање, заменик главног уредника Политике а од 2010. до 2016. саветник за медије Заштитника грађана.

Јањићеву новинарску каријеру обележила је и непрекидна борба за професионализацијом новинарства, инсистирање на етичким стандардима и унапређење медијске сцене. Колеге га памте као принципијелну особу, посвећену објективном новинарству, које је схватао као четврти стуб демократије.

АНАЛИ

Vol. 70, бр. 1 (2022)

CRIMEN

Vol. XII Број 3 (2021)

НОВИ АРХИВ

Год. 1 Бр. 1 (2021)

ACTA DIURNA

Број 70 Мај/Децембар 2021

Архиве