Seminarska grupa iz pravne istorije

Studenti zainteresovani za pravnoistorijske predmete, te za akademski i kreativni rad, pozivaju se da se pridruže seminarskoj grupi iz pravne istorije i tokom jesenjeg semestra steknu potrebne veštine za pisanje stručnih radova, čime će ostvariti i odgovarajuće pogodnosti na ispitu iz predmeta iz kojih budu pisali rad ili radove.

Zainteresovani studenti se mogu prijaviti na adresu milos.stankovic@ius.bg.ac.rs do 10. oktobra 2022, a rad seminarske grupe odvijaće se petkom u 13:30 u amfiteatru VI, počev od 14. oktobra. Grupu će voditi prof. dr Valentina Cvetković Đorđević, prof. dr Miloš Stanković i doc. dr Nina Kršljanin.

Šta ćete naučiti na seminarskoj grupi? U fokusu će biti praktična znanja koja će pomoći da pišete i uspešno branite kvalitetne seminarske radove, a naročito:

  • kako odabrati dobru temu
  • kako tražiti i koristiti literaturu i izvore
  • kakvim stilom pisati i kako izraziti svoje mišljenje u radu
  • kako citirati literaturu i kako izbeći plagijat
  • kako najbolje iskoristiti iskustvo mentora
  • kako efektno izlagati na odbrani

…i još mnogo toga! Pored seminarskih radova, daćemo vam savete za pisanje i drugih stručnih tekstova – radova za nagradne temate ili studentske časopise, apstrakata i prijava za konferencije i radionice, prikaza knjiga ili prevoda pravnih tekstova.

Ko se može prijaviti? Seminarska grupa je primarno namenjena početnicima u pisanju radova, i njen glavni fokus biće radovi iz pravnoistorijskih predmeta, te su glavna ciljna grupa brucoši – ali mogu se prijaviti svi studenti osnovnih studija zainteresovani da steknu ili prodube znanja o pisanju stručnih radova. Osim vašeg interesovanja i entuzijazma, nema drugih preduslova!

Prijave treba da sadrže Vaše ime i prezime, broj indeksa i godinu studija i, poželjno, okvirnu ideju iz kog predmeta i/ili na koju temu biste voleli da pišete rad. Ova odluka nije neopoziva – možete naknadno promeniti temu – i služi samo nastavnicima za orijentaciju.

Koji predmeti su pravnoistorijski? Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu postoje tri opšteobavezna pravnoistorijska predmeta u okviru osnovnih studija: Rimsko privatno pravo i Uporedna pravna tradicija u prvom semestru prve godine, i Srpska pravna istorija u drugom semestru prve godine. Pored toga, postoji i veći broj izbornih predmeta ili predmeta sa smerova na kasnijim godinama koji su pravnoistorijski ili imaju izraženu istorijsku dimenziju: Istorija rimskog prava, Retorika, Crkveno pravo, Rodno pravo, Srbija u međunarodnim odnosima… Naravno, podrazumeva se da se i iz nekog pozitivnopravnog predmeta može pisati rad koji ima i istorijske elemente – a u perspektivi, na master i doktorskim studijama zainteresovane čekaju pravnoistorijski smerovi sa velikim brojem specijalizovanih predmeta!

Kakve su obaveze – i kakve pogodnosti? Od učesnika seminarske grupe očekujemo da do kraja semestra napišu i odbrane seminarski ili drugi stručni rad, kao i da aktivno učestvuju u diskusijama na časovima, naročito tokom odbrana radova drugih kolega. Po završetku semestra, učesnici grupe imaće sledeće pogodnosti:

  1. Biće oslobođeni one oblasti gradiva iz kog su odbranili rad. (Npr. za rad na temu „Solonovi zakoni“ iz Uporedne pravne tradicije, biće oslobođeni svih pitanja o starogrčkom pravu. Za rad na temu „Emptio-venditio“ iz Rimskog privatnog prava biće oslobođeni svih pitanja o kontraktima, i tako dalje.)
  2. Imaće pritom i redovne pogodnosti za seminarske radove, koje variraju od predmeta do predmeta, a najčešće se sastoje od bonusa +1 na ocenu ili sa vežbi, ili na samom ispitu.
  3. Autori najboljih radova, kao i studenti koji se naročito istaknu u diskusijama na časovima, imaće i mogućnost da ispit polažu u predroku, nezavisno od ocene sa vežbi. (Ova pogodnost je inače rezervisana za najbolje petice sa vežbi.)

Arhive