Održana međunarodna konferencija ,,RAT U UKRAJINI, EVROPSKA UNIJA I ZAPADNI BALKAN“

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je 17. i 18. novembra 2022. godine međunarodna konferencija ,,Rat u Ukrajini, Evropska unija i Zapadni Balkan“. Konferenciju je organizovao Pravni fakultet u saradnji sa Fakultetom za pravo i političke nauke Univerziteta u Bordou, uz finansijsku pomoć Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Francuske.

Konferenciju su otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta, nj. e. Pjer Košar (Pierre Cochard), ambasador Republike Francuske u Srbiji, prof. dr Tanasije Marinković, u ime Organizacionog odbora Konferencije u Srbiji i prof. Loik Grar (Loïc Grard), u ime Organizacionog odbora Konferencije u Francuskoj.

Radni deo konferencije je započet počasnim predavanjem koje je održao prof. dr Miodrag Jovanović, Univerzitet u Beogradu, ,,Autoritet i delotvornost međunarodnog prava – perspektiva za 2022. godinu“.

Sesije koje su održane prvog dana Konferencije bile su posvećene sankcijama i drugim reakcijama na rat u Ukrajini.

Na prvoj sesiji izlaganja su imali: prof. dr Boris Begović, Univerzitet u Beogradu, ,,Ekonomske sankcije Evropske unije protiv Rusije: ciljevi, mehanizmi, posledice“; doc. dr  Igo Flavije (Hugo Flavier), Univerzitet u Bordou,  ,,Evropske sankcije: od zamrzavanja do oduzimanja imovine“; prof. dr Sebastijen Platon (Sébastien Platon), Univerzitet u Bordou, ,,Sankcije Evropske unije protiv pojedinih ruskih medija“; i prof. dr Loik Grar (Loïc Grard), Univerzitet u Bordou, ,,Restriktivne vazdušne mere Evropske unije“.

Na drugoj sesiji izlaganja su imali: prof. dr Hristo Hristev, Univerzitet u Sofiji, ,,Evropska unija i rat u Ukrajini – da li je zajednička evropska odbrana moguća?“; doc. dr Adrijan Korpadean (Adrian Corpadean), Univerzitet u Kluž-Napoki, ,,Rumunija suočena sa ratom u Ukrajini – postupci i shvatanja“; prof. dr Vladimir Grosu (Vladimir Grosu), Univerzitet u Kišinjevu, ,,Geopolitički kontekst Republike Moldavije: izazov evropskim interacijama, suverenitetu i teritorijalnom integritetu“; i prof. dr Violeta Beširević, Univerzitet Union u Beogradu, ,,Kako je geopolitika ubila vladavinu prava u Evropskoj uniji i Srbiji“.

Sesije koje su održane drugog dana Konferencije bile su posvećene uzrocima rata u Ukrajini i mogućim paralelama sa drugim situacijama u međunarodnim odnosima.

Na prvoj sesiji izlaganja su imali: doc. dr Nina Kršljanin, Univerzitet u Beogradu, ,,Šta se nalazi u imenu? Od Malorusije i Novorusije do Ukrajine…i nazad“; prof. dr Dragoljub Popović, Univerzitet Union u Beogradu,,,Sporazumi iz Minska (2014-2015) – propuštena prilika“; i doc. dr Ivan Bunik, Moskovski držvani institut za međunarodne odnose, ,,Status Donbasa: poređenje relevantnih pristupa“.

Na drugoj sesiji izlaganja su imali: prof. dr Branko Rakić, Univerzitet u Beogradu, ,,Pravna vrednost jednostranih obećanja u međunarodnom pravu: ‘Not One Inch (Estward)’“; prof. dr Tanasije Marinković, Univerzitet u Beogradu, ,,Preispitivanje prava na jednostranu secesiju – slučajevi Kosova i Krima“; i doc. dr Miloš Jovanović, Univerzitet u Beogradu, ,,Iluzije međunarodnog prava“.

Radni jezici konferencije su bili francuski i engleski.

Snimak konferencije:

Arhive