ODRŽANA MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA „CONTEMPORARY FINANCIAL MANAGEMENT  ̶  CFMC“

Od 7. do 10. decembra 2022. godine održana je konferencija „Contemporary Financial Management Conference  – CFMC“  u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka, Pravnog fakulteta i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Paneli i radionice su održani u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu (7. decembar), na Fakultetu organizacionih nauka (8. decembar), Pravnom fakultetu (9. decembar) i Ekonomskom fakultetu (10. decembar).

Programski deo konferencije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu svečano su otvorili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta i prof. dr Marko Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju. Na Pravnom fakultetu je organizovano ukupno pet panela za učesnike: Regulation and Supervision of the Banking Industry & Law and Finance, moderator prof. dr Aleksandra Jovanović, Behavioral Accounting and Finance& Tax Accounting and Fraud, moderator prof. dr Branko Radulović, Technological Progress and Banking & Financial Markets, moderator prof. dr Mirjana Radović, Intergovernmental Fiscal Relations, moderator prof. dr Juraj Nemec i European Structural and Investment Funds and the Western Balkans, moderator dr Aleksandar Pejović. Pored navedenih panela, organizovana je i radionica na temu Financial Fraud Schemes: Managing and Responding in Times of Crisis, kojom je rukovodila dr Sandra Damijan, ekspert za finansije i reviziju.

Između ostalih učesnika, na konferenciji su radove izložili i nastavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. To su prof. dr Branko Radulović, koji je izlagao na temu Benchmarking the Efficiency of Montenegro’s Local Selfgovernments, doc. dr Nikola Ilić, koji je izlagao na temu Capital Adequacy Regulation and Competition in Serbian Banking Sector i asis. Ana Odorović, koja je izlagala na temu Open Banking: Between Cooperation and Competition.Spisak učesnika  i izloženih radova je dostupan na internet adresi: https://cfmc.fon.bg.ac.rs/. U skladu sa planom Programskog saveta CFMC, nakon anonimnog recenzentskog postupka, sve pozitivo recenzirane radove će objaviti izdavači indeksirani u WoS-u i SCOPUS-u.

Pored svega navedenog, uspeh konferencije se ogleda u bližem povezivanju ekonomskih i pravnih fakulteta, kao i katedri za finansijski menadžment sa drugih fakulteta u regionu, sa idejom da se upoznaju i umreže kolege i srodne katedre iz regiona (i šire) i povežu ljudi iz finansijske industrije. Konferencija je okupila više od sto osamdeset učesnika iz dvadeset evropskih i svetskih zemalja, iz sektora obrazovanja, finanasija, javnog i civilnog sektora.

Članovi Programskog saveta CFMC sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu su prof. dr Aleksandra Jovanović, prof. dr Branko Radulović i prof. dr Svetislav Kostić, a članovi Organizacionog odbora prof. dr Svetislav Kostić i doc. dr Nikola Ilić. CFMC konferencija će se održavati svake dve godine sa sistemom rotirajućeg domaćinstva.

Arhive