Отворена изложба „Злочини над цивилним становништвом у Србији под бугарском окупацијом (1915 – 1918)“

У уторак, 27. децембра 2022. године на Правном факултету Универзитета у Београду,  у организацији Музеја жртава геноцида, отворена је изложба под називом „Злочини над цивилним становништвом у Србији под бугарском окупацијом (1915 – 1918)“, чији је аутор историчар др Милован Пизари.

Током отварања изложбе присутнима су се обратили проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета универзитета у Београду, историчар г. Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида, и аутор поставке, историчар др Милован Пизари.

Изложбу употпуњавају двојезични српско-енглески каталог и зборник изабраних докумената и сведочанстава. Представљање зборника у плану је у ближој будућности.

Током Првог светског рата цивили у Краљевини Србији који су се нашли под бугарском окупацијом били су жртве масовних злочина који су садржавали поједине елементе геноцида, као и предмет депортација и систематског уништавања. Више од сто година након краја рата ти догађаји су, нажалост, још увек недовољно познати, нарочито у широј јавности. Због тога, као и због великог броја архивских докумената, Музеј жртава геноцида приредио је изложбу о злочинима над цивилним становништвом у Србији под бугарском окупацијом 1915 – 1918. године.

Изложба се налази у холу Факултета испред слушаонице III – „Живојин Перић“, и биће доступна посетиоцима до краја јануара 2023. године.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве