Otvorena izložba „Zločini nad civilnim stanovništvom u Srbiji pod bugarskom okupacijom (1915 – 1918)“

U utorak, 27. decembra 2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu,  u organizaciji Muzeja žrtava genocida, otvorena je izložba pod nazivom „Zločini nad civilnim stanovništvom u Srbiji pod bugarskom okupacijom (1915 – 1918)“, čiji je autor istoričar dr Milovan Pizari.

Tokom otvaranja izložbe prisutnima su se obratili prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta univerziteta u Beogradu, istoričar g. Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, i autor postavke, istoričar dr Milovan Pizari.

Izložbu upotpunjavaju dvojezični srpsko-engleski katalog i zbornik izabranih dokumenata i svedočanstava. Predstavljanje zbornika u planu je u bližoj budućnosti.

Tokom Prvog svetskog rata civili u Kraljevini Srbiji koji su se našli pod bugarskom okupacijom bili su žrtve masovnih zločina koji su sadržavali pojedine elemente genocida, kao i predmet deportacija i sistematskog uništavanja. Više od sto godina nakon kraja rata ti događaji su, nažalost, još uvek nedovoljno poznati, naročito u široj javnosti. Zbog toga, kao i zbog velikog broja arhivskih dokumenata, Muzej žrtava genocida priredio je izložbu o zločinima nad civilnim stanovništvom u Srbiji pod bugarskom okupacijom 1915 – 1918. godine.

Izložba se nalazi u holu Fakulteta ispred slušaonice III – „Živojin Perić“, i biće dostupna posetiocima do kraja januara 2023. godine.

Arhive