Одржано XXVII такмичење у беседништву Правног факултета

Такмичење у беседништву Правног факултета Универзитета у Београду коначно је поново одржано, после паузе од две године изазване пандемијом корона вируса. У амфитеатру V – „Радомир Лукић“, као и свих ранијих година, окупила се бројна публика жељна да чује говоре младих беседника – студенти, наставници, представници адвокатуре, правосуђа, државне управе, других факултета Универзитета у Београду, многи заинтересовани Београђани, а у гостима нам је била и група студената са Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

У финалу такмичења наступило је 10 студената који су се, као и увек, такмичили у три категорије: слободна тема, задата тема и импровизација. Задате теме за ову годину су биле „Мир са вама“ и „Међународно право је мртво! Живело међународно право!“ Чланови жирија били су др Љиљана Мркић Поповић, професор емеритус ФДУ, Светлана Бојковић, драмска уметница, Ратомир Рале Дамјановић, књижевник, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, као и наши наставници проф. др Милош Станковић и доц. др Нина Кршљанин.

Апсолутни победник такмичења и победник у категорији слободна тема био је Ђорђе Гојковић, студент IV године, са говором на тему стања у српском образовању под насловом „Учи, па ћеш, можда, имати!“ Другу награду поделила су два студента мастер студија – Урош Ристић са говором „Тихи, а не отписани“, посвећеним херојима битке на Кошарама, и Страхиња Сарић са темом „Од сумрака до свитања“, фокусираном на стање у данашњој правној пракси. Трећа награда у овој категорији припала је још једном говору посвећеном просвети, „Лоши професори, добри ђаци“, који је одржала Николина Ђурић, студенткиња IV године.

У категорији задата тема прва два места припала су такмичарима са IV године који су одабрали тему „Међународно право је мртво! Живело међународно право!“ Најбољи је био Никола Гашпарић, док је друго место припало Јовани Сретеновић. Треће место освојила је студенткиња I године, Тијана Кнежевић, која је беседила на тему „Мир са вама“. У категорији импровизација жири је одлучио да додели само прву награду, коју је освојила Милица Стојковић, студенткиња мастер студија.

Додељене су, као и ранијих година, и две посебне награде. Награду за најбољу беседу по оцени публике добио је укупни победник, Ђорђе Гојковић, показујући да се утисци публике и жирија често поклапају. Награду „Вељко Губерина“ за најправничкији говор, коју додељују представници адвокатуре, добио је Страхиња Сарић.

Програм је, као и увек, водио проф. др Војислав Станимировић, којем је у духовитим скечевима помагао некадашњи победник такмичења у беседнишву Никола Масал. У паузи током већања жирија, публика је имала могућност да види симулацију суђења у античкој Атини – хипотетичко суђење Аспазији из Милета – у извођењу студената прве године са стручне групе из Упоредне правне традиције.

Честитамо свим победницима и захваљујемо се гостима који су својим доласком увеличали овај догађај! И, наравно, позивамо заинтересоване студенте основних и мастер студија да се спремају и пријаве за следеће такмичење у беседништву наредне године!

Галерију слика са такмичења можете видети овде.

Снимак ће ускоро бити доступан на нашем YouTube каналу.

АНАЛИ

Vol. 70, бр. 1 (2022)

CRIMEN

Vol. XII Број 3 (2021)

НОВИ АРХИВ

Год. 1 Бр. 1 (2021)

ACTA DIURNA

Број 70 Мај/Децембар 2021

Архиве