Proslavljen dan Svetog Save

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je u petak 27. januara 2023. godine Savindan – školsku slavu, dan Svetog Save, prvog velikog srpskog prosvetitelja, ali i zakonodavca. Svečanosti je, pored naših studenata i nastavnika, prisustvovao veći broj gostiju iz pravosuđa, advokature i državne uprave, a poseban gost bio je ministar prosvete Republike Crne Gore, mr Miomir Vojinović, koji je tog dana bio u poseti našem fakultetu. Program je vodio prof. dr Miloš Stanković.

Svečanost je započeta izvođenjem državne himne „Bože pravde“ i svetosavske himne u izvođenju hora „Obilić“ akademskog kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“, pod dirigentskom palicom Ane Ćosović. Posle čega se okupljenim diplomcima i gostima obratio dekan našeg fakulteta, prof. dr Zoran Mirković. Dekan je podsetio goste na neke biografske činjenice o Svetom Savi, te na njegov značaj za obrazovanje u Srbiji uopšte, a naročito obrazovanje pravnika. Posle dekana, okupljenima se obratila predsednica Vrhovnog kasacionog suda, Jasmina Vasović, koja je diplomcima govorila o značaju, ali i odgovornosti koje nosi sa sobom diploma Pravnog fakulteta. Posle govora, čuli smo nastavak umetničkog programa u izvođenju hora „Obilić“.

Zatim se pristupilo dodeli nagrada. Nagradu za studenta generacije dobila je Fani Spalević. Iz fondacije „Profesor dr Mirko Vasiljević“, koju je naš profesor emeritus osnovao još dok je bio dekan Pravnog fakulteta, dodeljeno je više nagrada. Tradicionalno, i ova fondacija dodeljuje nagradu studentu generacije, koju je dobila Fani Spalević. Nagradu za studenta osnovnih akademskih studija sa socijalnim potrebama koji redovno ispunjava svoje statutarne obaveze dobila je Anđela Budimkić, studentkinja četvrte godine. Nagrađena su četiri rada iz Trgovinskog i Kompanijskog prava, koje su napisali: Ivan Raičević, Marija Vranić, Tomislav Đukić i koautori Vasilije Mitrovski i Petra Stanojević. Fondacija „Alan Votson“ dodelila je nagradu za najbolji studentski rad koji se bavi pravnim transplantima, koju je ove godine dobio Simo Ilić, student master studija. Konačno, nagradu „Profesor dr Dragoljub Atanacković“, za diplomiranog studenta sa najboljim uspehom iz predmeta Katedre za krivično pravo, dobila je Zorana Jevtić. Pohvalnice su dobili i naši studenti koji su osvojili drugu nagradu na takmičenju „Osudi diskriminaciju“, Tijana Glišović i Stevan Vuković, koje je za takmičenje pripremao asistent Đorđe Marković. Na kraju su podeljene diplome master i osnovnih studija, kao i pohvalnice najboljim studentima sa svake godine studija.

Galeriju slika sa proslave i dodele nagrada i diploma možete videti ovde.

Galerija slika diplomaca možete videti ovde.

Arhive