Stručna grupa iz Srpske pravne istorije

Pozivaju se zainteresovani studenti prve godine da se prijave za stručnu grupu iz Srpske pravne istorije, kojom će rukovoditi prof. dr Zoran Mirković, doc. dr Nina Kršljanin i doc. dr Dušan Rakitić.  Stručna grupa će se držati sredom u 11:40 u slušaonici VIII – sudnici. (Prostorija može biti promenjena u slučaju većeg broja zainteresovanih kandidata.)

Za stručnu grupu mogu se prijaviti studenti koji su položili pravnoistorijske predmete iz prvog semestra (Rimsko privatno pravo i Uporednu pravnu tradiciju) sa ocenama 8 ili više. Prijave se šalju do 20. februara 2023. godine na adresu nina.krsljanin@ius.bg.ac.rs, i moraju sadržati puno ime, broj indeksa i ocene iz prvog semestra.

            Osnovna literatura za rad na stručnoj grupi biće udžbenik prof. dr Zorana Mirkovića „Srpska pravna istorija“ (bilo koje izdanje), koji će studenti učiti na klasičan način. Pored udžbenika, koristiće se i dodatna literatura (izvorni tekstovi, naučni članci i odlomci knjiga), sa kojom će se raditi po principu ‘otvorene knjige’ – dakle, za razliku od udžbenika, studenti će moći direktno da je koriste prilikom izrade zadataka. Tekstovi iz dodatne literature biće dostupni studentima u elektronskoj formi preko Mudl platforme.

            Rad na stručnoj grupi će podrazumevati tri vrste aktivnosti:

  1. Studenti će na svakom času učestvovati u diskusijama i debatama na određene teme iz gradiva, čime će produbiti i problematizovati stečeno znanje.
  2. Studenti će na svakom času raditi i test ili zadatak u pisanoj formi koji će podrazumevati, kao što je već rečeno, slobodno korišćenje dodatne literature. Fokus, dakle, neće biti na prostoj reprodukciji informacija, već na analizi i tumačenju obrađenog gradiva. Studenti koji na određenom testu dobiju vrlo dobru ili odličnu ocenu (4 ili 5) biće oslobođeni tog dela gradiva za ispit. Na uvodnom času, 22. februara, neće se raditi test.
  3. Svaki student će tokom semestra, samostalno, a uz mentorsku pomoć nastavnika, napisati rad (seminarski, esej, članak ili prikaz knjige) na temu iz gradiva po svom izboru. Ovim se takođe mogu osloboditi dela gradiva za ispit, a najuspešniji tekstovi biće prosleđeni za objavljivanje u studentskom časopisu „Vesnik pravne istorije“.

            Pored ovoga, tokom semestra za članove stručne grupe biće organizovane fakultativne stručne posete institucijama relevantnim za proučavanje pravne istorije.

Studenti koji budu učestvovali u radu stručne grupe imaće priliku da ispit iz Srpske pravne istorije polažu u predispitnom roku (obično do nedelju dana pre početka junskog roka – tačan datum biće određen naknadno), sa gore navedenim pogodnostima. Naravno, na ispitu će se uvažavati i sve ostale beneficije od predispitnih aktivnosti.

Arhive