Održani četvrti „Kopaonički pravnički susreti“

Studentski parlament Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centar za regionalnu saradnju organizovali su po četvrti put Kopaoničke pravničke susrete u periodu od 26. februara 2023. godine do 1. marta 2023. godine. Opšta tema ovogodišnjih susreta je bila „Biznis i pravo“. Konferenciju su otvorili student prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Srđan Arbutina, predstavnik Studentskog parlamenta Aleksa Pešić, osnivač Centra za regionalnu saradnju Milisav Anđelić i predsednica Centra za regionalnu saradnju Anđela Bešević. Panelisti koje je odlikovalo raznovrsno obrazovanje i karijere su se odazvali na poziv organizatora i pružili priliku našim koleginicama i kolegama da kroz interdisciplinarni pristup steknu znanje iz mnogih pravno relevantnih oblasti.

Najpre, ekonomista i investitor gospodin Vladimir Đukanović je održao predavanje na temu „Globalna kriza i kako da mladi nađu svoje mesto u njoj“. Prilikom predavanja ukazivao je na različite izazove koje dinamične promene u svetu najčešće iz oblasti tehnologije utiču na tržište rada i svakodnevni život uopšte. Gospodin Đukanović se u velikoj meri osvrtao na uticaj digitalizacije na razne pravničke profesije i time stvorio odličnu uvertiru za predstojeći panel. Na tom panelu su mu se pridružili preduzetnik Ognjen Radić i advokat Vuk Božović da zajedno održe panel posredstvom interaktivne diskusije sa studentima na temu „Uticaj veštačke inteligencije na pravni sistem“. Najzad, nakon duge diskusije i odgovaranja na pitanja studenata gospodin Đukanović je uručio svoj roman „Blistanje“ i napisao posvete prisutnim i zainteresovanim studentima.

Najzad tema poslednjeg panela je preusmerila kormilo konferencije u jednom sasvim drugom pravcu povezavši privredu i kriminalitet. Tim panelom su rukovodili naši nastavnici docentkinja dr Ivana Miljuš i saradnik u nastavi Aleksa Škundrić, a tema je glasila „Specifičnosti privrednog kriminaliteta“. Studenti su imali priliku da se upoznaju sa zadatom tematikom, raznovrsnim institutima i praksom u oblasti krivičnog materijalnog i procesnog prava. Konačno, polaznicima Kopaničkih pravnih susreta su bili uručeni sertifikati čiji je potpisnik naš uvaženi dekan profesor dr Zoran Mirković.

Mimo sadržajnog akademskog aspekta Kopaoničkih pravničkih susreta koleginice i kolege su imale priliku da se bolje upoznaju, druže, a i da se rekreiraju skijanjem ili obilaženjem Kopaonika. Na taj način su uspeli da se odmore, razonode i nauče bitne stvari koje će ih pripremiti za izazove u predstojećem semestru i daljem pravničkom obrazovanju i karijeri.

Studentski parlament Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu se zahvaljuje Upravi Pravnog fakulteta na pruženoj podršci prilikom realizacije Kopaoničkih pravničkih susreta. Naravno, neizostavno je zahvaliti se i svim panelistima koji su izdvojili vreme da prenesu svoje znanje i iskustvo našim koleginicama i kolegama, ali i samim koleginicama i kolegama bez čijeg učešća Kopaonički pravnički susreti ne bi mogli da postoje. Vidimo se na predstojećim okupljanjima u još većem broju!

Arhive