Forvm Romanvm: Održano predavanje prof. dr Vladimira Simiča: „Ko sa gradom ne trpi, nek sa gradom i ne raste“

U petak, 3. marta 2023. godine, otvorena je nova sezona predavanja predavanja u klubu „Forvm Romanvm“. Prvo forumsko predavanje u ovom semestru održao je prof. dr. Vladimir Simič, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, odskora i član Foruma. Naslov njegovog izlaganja, „Ko sa gradom ne trpi, nek sa gradom i ne raste“, zapravo je navod iz Statuta grada Ptuja iz 1376. godine, kome je bilo posvećeno celo predavanje. Profesor Simič je započeo sa predstavljanjem istorije grada Ptuja, te njegovim specifičnim položajem pod vlašću salcburških mitropolita. Struktura vlasti u gradu je bila jedna od tema statuta, prevashodno položaj gradskog sudije, te vicedoma.

Predavač je, zatim, publici istakao strukturu Statuta – materija je bila raspoređena u 200 članova, predstavljala je kodifikaciju običajnog prava, bez naročite sistematike. Interesi vladajućih klasa grada i okoline (mitropolita, zemaljskih knezova, te gospode Ptujskih), ističe on, odredili su sadržaj statuta.

Sudija je predstavljao vodeći organ u gradu, te je imao nadležnosti šire nego što mu ime sugeriše. Naime, on je bio predsednik gradskog veća, te zadužen za red, čistoću i brigu o siromašnima. Važna funkcija održavanja reda osobito je dolazila do izražaja na vašarima, s obzirom na značaj Ptuja kao trgovačkog grada.

Član Statuta koji je dao naslov predavanju, nastavlja profesor Simič, uperen je protiv plemića koji su želeli privilegije u gradu. „Trpeti sa gradom“ značilo je priznavanje lokalnih vlasti, te plaćanje dažbina i različite obaveze gradskog stanovništva: stražarnu, požarnu, zidanje zidina… Sa druge strane, „rasti sa gradom“ obuhvatalo je različite privilegije za građane Ptuja, mahom ekonomske, preciznije – trgovačke, zatim bezbednost grada, te i kvalitetniji život, u poređenju sa okolinom.

Nakon predavanja usledila je živa i duga diskusija.

Arhive