Одржана међународна студентска конференција „Iustoria 2023: Право и казна“

Четврта међународна студентска конференција „Iustoria 2023: Law and Punishment / Право и казна“ Катедре за правну историју Правног факултета Универзитета у Београду одржана је од 23. до 25. марта 2023. године. Конференцију су отворили проф. емеритус Сима Аврамовић, професор Упоредне правне традиције, проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета и професор Српске правне историје, и проф. др Милена Полојац, шефица Катедре за правну историју и професорка Римског права.

На почетку сва три конференцијска дана одржана су занимљива предавања гостујућих предавача. Прво предавање одржао је проф. др Томазо Беђо са Правног факултета Универзитета у Тренту на тему Capital Punishments and Forms of Deprivation of Freedom in Ancient Rome: Remarks on the Influence of Some Roman Criminal Law Concepts on the Western Legal Tradition. Другог дана је проф. др Томас Зимон са Правног факултета Универзитета у Бечу говорио на тему The Medieval Roots of Penal Law in Western Europe, а последњег дана је др Колман Денехи, наставник Дандалк технолошког института и Универзитетског колеџа у Даблину, упознао присутне са темом Crime, punishment, and criminal law in an Irish colonial setting”.

Четрдесет учесника из десет земаља било је подељено у десет сесија на енглеском и српском језику. Присутни су имали прилику да чују резултате студентских истраживања на тему казни и кажњавања кроз историју, од којих су неке биле: остракизам у античкој Грчкој, казне у Старом Риму, кажњавање вештичарења, казне у средњовековној Србији, пољски казнени систем, казне за време шпанске инквизиције, употреба гиљотине у нововековној Француској, југословенско кривично законодавство… Сесијама су председавали како гостујући предавачи, тако и наши наставници са Катедре за правну историју и Катедре за кривично право.

Сви учесници имаће прилику да објаве своје радове у међународном студентском научном часопису „Весник правне историје“ Правног факултета Универзитета у Београду.

АНАЛИ

CRIMEN

НОВИ АРХИВ

ACTA DIURNA

Број 74 Јул/ Децембар 2023

Архиве