Održana međunarodna studentska konferencija „Iustoria 2023: Pravo i kazna“

Četvrta međunarodna studentska konferencija „Iustoria 2023: Law and Punishment / Pravo i kazna“ Katedre za pravnu istoriju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu održana je od 23. do 25. marta 2023. godine. Konferenciju su otvorili prof. emeritus Sima Avramović, profesor Uporedne pravne tradicije, prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta i profesor Srpske pravne istorije, i prof. dr Milena Polojac, šefica Katedre za pravnu istoriju i profesorka Rimskog prava.

Na početku sva tri konferencijska dana održana su zanimljiva predavanja gostujućih predavača. Prvo predavanje održao je prof. dr Tomazo Beđo sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Trentu na temu Capital Punishments and Forms of Deprivation of Freedom in Ancient Rome: Remarks on the Influence of Some Roman Criminal Law Concepts on the Western Legal Tradition. Drugog dana je prof. dr Tomas Zimon sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beču govorio na temu The Medieval Roots of Penal Law in Western Europe, a poslednjeg dana je dr Kolman Denehi, nastavnik Dandalk tehnološkog instituta i Univerzitetskog koledža u Dablinu, upoznao prisutne sa temom Crime, punishment, and criminal law in an Irish colonial setting”.

Četrdeset učesnika iz deset zemalja bilo je podeljeno u deset sesija na engleskom i srpskom jeziku. Prisutni su imali priliku da čuju rezultate studentskih istraživanja na temu kazni i kažnjavanja kroz istoriju, od kojih su neke bile: ostrakizam u antičkoj Grčkoj, kazne u Starom Rimu, kažnjavanje veštičarenja, kazne u srednjovekovnoj Srbiji, poljski kazneni sistem, kazne za vreme španske inkvizicije, upotreba giljotine u novovekovnoj Francuskoj, jugoslovensko krivično zakonodavstvo… Sesijama su predsedavali kako gostujući predavači, tako i naši nastavnici sa Katedre za pravnu istoriju i Katedre za krivično pravo.

Svi učesnici imaće priliku da objave svoje radove u međunarodnom studentskom naučnom časopisu „Vesnik pravne istorije“ Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Arhive