Održana tribina – „Stogodišnjica međunarodnog arbitražnog suda ICC i arbitraža u Srbiji“

U četvrtak, 27. aprila 2023, održana je tribina povodom obeležavanja stogodišnjice od osnivanja arbitražnog suda ICC. S obzirom na to da je ovo proleće apsolutno u znaku arbitraže, Studentski parlament je prepoznao značaj ove teme i arbitraže kao načina rešavanja spora i odlučio da našim studentima pruži priliku da nešto novo saznaju na ovu temu. Prisutnima se na početku obratio student prodekan Pravnog fakulteta, Arbutina Srđan, koji je pozdravio sve prisutne i najavio govornike. Govornici na tribini bili su prof. dr Marko Jovanović, vanredni profesor našeg fakulteta i član Predsedništva Stalne arbitraže pri Privrednoj komori Srbije, docentkinja dr Milena Đorđević, član arbitražnog suda ICC i dr Vladimir Đerić, advokat i zastupnik u međunarodnim arbitražama.

Na samom početku publika je imala prilike da pogleda devetominutni film koji je objavljen povodom sto godina rada ove institucije.

Ideja je bila da se napravi svojevrsna diskusija na ovu temu. Najpre je profesor Jovanović objasnio prisutnima šta je ICC arbitraža, kome je namenjena i dao osnovne informacije o istorijatu, ulozi i značaju ove arbitražne institucije. Zatim nam je docentkinja Đorđević pružila neposredan uvid u rad ove institucije, pravila postupka i način na koji stranke ugovaraju arbitražu kako pred ovom institucijom tako i pred drugim arbitražama u Evropi (Stokholmska, Ciriška, Londonska). Bilo je govora o tome koliko su postupci pred ovim sudom skupi po stranke, nabrojane su karakteristike koje odlikuju kako arbitražu uopšteno tako i konkretnu arbitražu u sedištu ICC-a u Parizu.

Advokat Đerić nam je preneo svoja iskustva u zastupanju pred ovom institucijom, naglasivši da arbitraža ima vrlo mnogo prednosti ali i jednu veliku manu – troškove, koji su izuzetno visoki. Napravljeno je i kratko poređenje sa sporovima pred redovnim sudovima i naglašeno da se privredni subjekti pre svega odlučuju za arbitražu ukoliko dođe do spora.

Tokom diskusije za reč su se javljali i profesor našeg fakulteta i član Međunarodnog savetodavnog odbora Bečke arbitraže VIAC, dr Vladimir Pavić, koji je takođe izneo svoje stavove u pogledu kvaliteta rada ICC arbitraže i drugih arbitraža. Pored profesora Pavića, na zadovoljstvo prisutnih govorio je i advokat Miroslav Paunović, jedan od vodećih pravnika u Srbiji u oblasti arbitraže koji je bio angažovan kao zastupnik i arbitar u više domaćih i stranih postupaka. Napravio je zanimljiv osvrt na rad arbitraža u Srbiji i svetu i sa studentima podelio delić svog bogatog iskustva.

Naposletku, student prodekan je čestitao našim koleginicama i kolegama na osvojenom drugom mestu na takmičenju Moot Court koje se održalo u Beču ranije tokom aprila, što su  svi prisutni pozdravili aplauzom.

Studentski parlament i student prodekan Arbutina Srđan se zahvaljuju prodekanu za međunarodnu saradnju dr Marku Jovanoviću i docentkinji Mileni Đorđević na svesrdnoj podršci u realizaciji ovog naučno-stručnog skupa, kao i svim studentima koji su učestvovali na samom događaju, uz nadu i obećanje da je ovo tek prvi od mnogih skupova ovog tipa na kojima će studenti steći nova znanja o temama koje su do sada bile manje zastupljene u nastavnom procesu.

Arhive